Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

A Bálintitt-kastély és a család birtokai

Nagy-Bodó Tibor június 2, 2016 ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK

Bálintitt (2)

Bálintitt (30)

Bálintitt (31)

 

Nagyernye a hajdani Marosszék legészakibb faluja. Nevét az Ernyei nevű főúri családtól kapta, mely család az Árpádháziak korában nagy szerepet játszott, és István nevű tagja 1303-ban az ország nádoraként tevékenykedett. Orbán Balázs művében említést tesz arról, hogy a falu nevét a területen levő sok vízforrás „ér”-től származtatva ERNYÉS nevet használták, mely név idővel ERNYÉVÉ alakult át. Ezen a héten a nagyernyei Bálintitt-kastélyt mutatjuk be a Központ olvasóinak.

Bálintitt (3)

Bálintitt (26)

Bálintitt (27)

Bálintitt (28)

Bálintitt (29)

A romantikus idők halastavát egy ér táplálja

Az ernyeiek a Nagy előnevet megkülönböztetésként használják, mivel a koronkai völgyben létezett egy falucska, amelyik a Kis­ernye nevet viselte. Nagyernye a pápai tizedjegyzék között szerepel, és 1334-ben papja, JOHANNES SAC DE ERNEE négy régi banálist fizetett, mely összeg a falu nagyságára utal.
Nagyernye részben a Maros szintjén és a falu keleti oldalán lévő magaslaton – domboldalon – épült. A magaslat lábánál vezet el a Marosvásárhelyt Szászrégennel összekötő országút.
A magaslat peremén áll a XIX. század elejéről származó Bálintitt-kastély, és előtte terül el nagyméretű tájképi parkja, a romantikus idők halastavával, melynek vizét egy ér táplálja. A park maradványai az egykori halastóval ma is jól láthatók.

Bálintitt (4)

Bálintitt (21)

Bálintitt (22)

Bálintitt (24)

Bálintitt (25)

I. Lajos király megváltoztatja Nagy Bálint nevét

Keresztes Gyula a Maros megyei kastélyok és udvarházak című közléséből is kiderül, hogy a tövisi báró Bálintitt család a XVI. század óta honos, Tövisről került Nagyernyébe, és ka­s­télyát minden bizonnyal a késői barokk modorában építtette.
Nagy Bálintot tartják a Bálintitt család alapítótagjának. Az ő nevéből származik a Bálintitt név – ahogy azt I. Lajos királynak 1349. évi oklevele említi.
I. Lajos itáliai táborozása alkalmával – ahol Nagy Bálint is mint hadvezér jelen volt, és a király Nagy Bálint nevét Bálintittra változtatta és báróságra emelte.

Bálintitt (5)

A „nemes falu”

Bálintitt István Lippa és Zólyom várának volt a kapitánya. A család, valószínűleg a török előretörés veszélye elől, kevéssel a Telekiek előtt települt Erdélyországba.
Nagyernyét „nemes faluként” tartjuk számon, mert a tövisi báró Bálintitt családon kívül több nemesi ranggal bíró család is élt itt.
Orbán Balázs regéje

Bálintitt (7)

Bálintitt (17)

Bálintitt (18)

Bálintitt (19)

Bálintitt (20)
Az 1800-as évek után az erdélyi kastélyok legtöbbjét – mint például: Bonchida, Marosújvár, Abos­falva stb. – átformálták a kor ízlésének megfelelően újgótikus formára. Így a nyolcszázas években a Bálintitt kastély homlokzatai is részben újgótikus képet kaptak.
Ez azonban nem volt maradandó, mert a későbbi átalakítások során a gótizáló zsalugáteres ablakokat, amelyek a barokk keretes ablakok elé helyeztek el, leszedték és más átalakítást is végeztek.
Erről regél Orbán Balázs, amikor „…b. Bálintith Józsefnek egy gyönyörű műkert közepén emelkedő gót modorú kastélyá”-ról ír.

Bálintitt (8)

Bálintitt (14)

Bálintitt (15)

Bálintitt (16)

Dór oszlopok és arcképek

Nem sokat tudunk a tulajdonos, Bálintitt György által tervezett kastélykert eredeti képéről. Dr. Fekete Albert Az erdélyi kertművészet – Maros menti kastélykertek című könyvében világít rá arra, hogy a park kiterjedt lehetett, arany­halakkal betelepített tavát csónakázásra is használták, és egyes leírások szerint hattyúk is úszkáltak benne.
A rendelkezésünkre bocsátott dokumentációkból – Kornis G. emléke:
„… Nagyernyén a ház tizennyolc szobából állott. A szalon nagy és szép volt, két dór oszloppal és arcképekkel. A könyvtár körülbelül 15 ezer könyvet tartalmazott. Magyar, német, francia, és angol nyelvműveket, sok régi orosz író műveit is, német fordításban. Elől a teraszt szarvasagancsok és kitömött siketfajdok díszítették. Nyá­ron meg sok-sok virág. A park is gyönyörű volt, dédnagyapám tervezte. Volt benne egy nagy és egy kis csorgó, az alsó részében pedig egy nagy tó tavirózsákkal. A múlt század végén még hattyúk is úszkáltak benne…”.

Bálintitt (5)

Bálintitt (10)

Bálintitt (12)

Bálintitt (13)

(befejező rész: Kiegészítéssel  és mai képekkel a következő lapszámunkban!)

Régi és mostani képek: Nagy-Bodó Szilárd

Share Button
Ennyien olvasták: 3337

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.