Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

A vásárhelyi Papp-palota

Nagy-Bodó Tibor október 23, 2014 ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK

Papp_palota_concordia (16)

A Főtér, vagyis az I. Széchenyi tér (mai: Rózsák tere) 45. szám alatti épületet 1898-ban Papp Zsigmond fűszer- és vaskereskedő építtette, saroktoronnyal, díszes klasszicizáló újbarokk stílusban, Nagy Győző tervei alapján. A kivitelező Soós Pál építészmester volt. Évekkel ezelőtt a földszinten üzletek, az emeleten pedig lakások sorakoztak.
Ezen a héten erről, vagyis a mai Concordia Szállóról írunk.

A Palotából lett  hentesüzlet és söröző

A marosvásárhelyi útikalauz című adatgyűjtés szerzői, név szerint Fodor Sándor (S.) és Balás Árpád említést tesznek könyvükben arról, hogy az épületet 1918-ban Bányai Géza mészárosmester vásárolta meg, aki a földszinten megnyitotta a mészárszékét.
A leírtakból az derül ki, hogy ezért emlegetik ma is sokan Bányai-palotaként a szóban forgó az épületet.
Ugyancsak itt működött a híres Berdó söröző, melynek elnevezése tulajdonosaik, Bertia és Dobrota kezdőbetűit rejti magában.
Az 1948-as államosítás után a kereskedelmi szakmai iskola működött benne, dátum szerint 1954 októberéig, amikoris az iskolát felszámolják.
Azt is tudni, hogy később a Kereskedelmi Igazgatóság központi irodáit helyezték ide.
2001-ben a volt tulajdonos leszármazottjai visszakapták az államtól az épületet, majd eladták. Jelenlegi tulajdonosa nagyarányú átépítéssel minden igényt kielégítő szállodakomplexumot hozott létre Concordia néven.

Az épület 1898-ban  nyitja meg kapuit

Az ipartestületi ház építésével közel egy időben a vásárhelyi iparosok és kereskedők is nagy építkezésekhez kezdtek. Amint azt már említettük, Nagy Győző mérnök kapta a megbízást Papp Zsigmond vaskereskedőtől a beruházása tervezésére.
A jó arányérzékkel és szaktudással rendelkező Nagy Győző a terveket a kor építészeti irányzatának szellemében készítette, míg a kivitelezést a helyi legjobb kőműves, Soós Pál és iparosok végezték.
Keresztes Gyula Marosvásárhely Régi épületei című könyvében megemlíti, hogy a Papp-palota 1898-ban készült el a Főtér és a Bolyai utca sarkán, két emelet magassággal.

Az uralkodó épület

A Főtér felöli homlokzata – nagy magasságával és jó arányaival – hivalkodó riválisa volt az akkor még az ellenkező sarkon álló Transzilvánia szálloda épületének.
Főhomlokzatán az emeleteket összefoglaló korinthoszi fejezetes oszloprendek, párkányok, a balusztrádsor a díszes vázakkal, a saroktorony, továbbá az ablaknyílások keretezése mind a klasszicizáló újbarokk díszes külső jegyét tükrözik.  A Bolyai utca felöli homlokzat is hasonló díszes kiképzéssel készült.

Papp_palota_concordia (14)

Az oktató céllal  s tervezett épület

A Keresztes Géza műépítész, műemlékvédelmi szakmérnök által rendelkezésünkre bocsátott dokumentumokból még az is kiderül, hogy épületszerkezeti szempontból Nagy Győző mint a vásárhelyi Ipari Szakiskola szaktanára, a tervezésénél figyelembe vette az ismert valamennyi boltozási rendszert, úgyannyira, hogy az egyes helyiségek felé és a díszes lépcsőháznál más-más boltozatot (térfedést), nyílás-áthidalást tervezett.
A rendeltetés szerint a földszinti helyiségeket kereskedők, az emeletieket lakásbérlők használták.
Továbbá Keresztes Géza is rávilágít arra, hogy tizennyolcban a ház gazdát cserélt, és új tulajdonosa Bányai Géza mészárosmester lett, aki a földszinten szépen berendezett mészárszéket és hentesáru kereskedést nyitott.
Az emeleten néhány évig család lakott. Az államosítás után az épületet sok-sok éven keresztül különböző vállalatok használták irodák részére.

Papp_palota_concordia (10)

A Péterffy-ház

Befejezésül röviden meg kell még említsünk az I. Széchenyi tér 51. szám alatt álló műemléket, mely zártsorúan kapcsolódik a szomszédos épületekhez. Ez tehát a Péterffy-ház.
A Péterffy doktor házaként ismert épület a tizenkilencedik század derekán készült újbarokk homlokzattal, melynek tér felöli homlokzata mindössze másfél szoba hosszúságú.
Kéttraktusos utcai részéhez keskeny udvarba benyúló szárnyépület csatlakozik. Főhomlokzatát kevés dísz teszi vonzóvá. Főpárkányán klasszikusan kiképzett fekvő konzolok, tojás-, gyöngy és fogsordísz látható. Az ablakokat összefogó szemöldökpárkányt is fekvő konzolok tartják, díszítik.
Keresztes Gyula a fent már említett könyvében megemlíti, hogy nagy magasságú ablakai eredetileg zsalugáteresek voltak.
A századforduló után a földszint magasságában a nyílásokat módosították, s az üzlet kirakatát és bejáratát egybekapcsolva megnagyobbították.
Keresztes Géza rávilágít arra, hogy a nyolcvanas években Marosvásárhelyen is megkezdték a régi épületek homlokzatának felújítását, így a Péterffy-ház homlokzatára is sor került, de a tervező az ablaktengelyek beosztását nem vette figyelembe.
Az aránytalanul nagy ablaknyílást meghagyta, és föléje a homlokzat teljes hosszában egy erőteljes, karakter nélküli második övpárkányt iktatott be.
Ez természetesen egy régi stílusú homlokzatnál nem fogadható el.
Keresztes Gyula szerint, így az 51. szám alatt álló lakóház homlokzatának helyreállítása nem tekinthető véglegesnek.

Papp_palota_concordia (11)

A Staibl-ház

az I. Széchenyi tér 55. alatt áll. Erről nagyon röviden azt kell tudni, hogy az egyemeletes lakóház a tizennyolcadik század végén már állt, emeleti termeiben 1827-ig a Királyi Tábla irodái működtek.
Keresztes Gyulától megtudni, hogy alaprajzi elrendezésében a főtér felöli szárny kéttraktusos, hátranyúló és derékszögben befordított udvari szárnya egy kis belső udvart zár be.
Emeleti helyiségeit konzolosan gyámolított folyosó, „gang” szolgálja ki. Az emeletre felvezető lépcsőt egy késő barokk díszítésű, empire-biedermeier stílusú kovácsoltvas ajtó zárta le, melyet az utóbbi években végzett állagbiztosítási munkálatok idején leszerelték és elfelejtették visszahelyezni.
Négyablakos copf-homlokzatát, az emelet magasságában korinthosi fejezetes lizénák tagolják, melyek a talapzatukkal az övpárkányon állnak.
Az ablakok fölötti kettős füzér és a lizénák fejezetei a homlokzat szépségét, a XVI. Lajos stílus finomságát jelenítik meg.
A földszinten az egyes és a kettős ablaknak megfelelően megnagyobbították a nyílást az üzletportál részére, és azt két márványoszloppal hármas nyílásúvá tették.
A húszas-harmincas években a manzárdtetős épület ereszmagasságában, cégérként, egy nagy kék színű gömb volt felfüggesztve, Staibl festékkereskedő „Kékgolyó” cégéreként.

Mai képek: Nagy-Bodó Szilárd
A régi képekért köszönet Madaras Józsefnek

Share Button
Ennyien olvasták: 2502

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.