Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Az elrejtett és meglelhetetlen várkastély

Nagy-Bodó Tibor február 4, 2016 ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK

Keresdi var (11)

(folytatás előző lapszámunkból)
Ahogyan azt már részben említettük, Segesvártól délnyugatra, a Dános-patak partján, minden úttól távol található Keresd, a „jelentéktelen falu”, és Erdély talán legszebb várkastélya, dombok között meghúzódva, hatalmas fákkal körülvéve. A várkastély annyira elrejtett, hogy védőműveire sohasem volt szükség, és a helybeliek szerint innen nyerte nevét a „meglelhetetlen” kastély is…

A megsemmisült épületrészek

A falun keresztül folyó Dános-patak hídján elhanyagolt út vezet át a fákkal sűrűn benőtt dombon emelkedő, megközelítően szabályos négyszög alaprajzú, sarkain egy-egy olasz rendszerű bástyával megerősített várkastélyhoz.
Bástyái közül ma már csak kettő áll, a délkeletinek a belsejébe épített nyolcszögletű tornya maradt meg, a délnyugati teljesen elpusztult.
Az egykor támfalakkal is megerősített déli falban, a délkeleti sarokbástya védelmében egyszerű kapu vezet a téglalap alakú zárt udvarba.
Még láthatók reneszánsz ajtó- és ablakkeretei, legfelső emeletének boltíves ablakai között színezett, alabárdos katonákat ábrázoló domborművei, alatta ágyúlőrései és kulcslyuk alakú lőrései és kis figyelőtornya.

A kastély belső  berendezése korhű volt

Keresdi var (14)

A díszes szalonokat fényezett és festett bútorok, falba épített almáriumok, kárpitok, szőnyegek és színes szőttesek tették hangulatossá.
Károlyi Klára ágya fenyőfából – olajfestékkel festve, díszítve – készült, monogramjával és az 1578-as évszámmal ellátva.
A termek falaira függesztett családi portrék arcképcsarnokként sorakoztak. A sok felhalmozott kincs mellett nem hiányzott a könyv sem. A könyvtár és a családi levéltár az öregtorony első emeletén kapott elhelyezést.
Bethlen Farkas történetíró, a könyvnyomtatás kezdeti korában, nyomda felállítását kezdeményezte könyvének kinyomtatása végett. Tervét testvére, Bethlen Elek Segesváron valósította meg 1683-ban, és nyomtatta ki Farkas históriás könyvét.

Az őrség szobái

Keresdi var (15)

Kiss Gábor, az Erdélyi várak, várkastélyok című munkájában említi, hogy lakótorony nyugati oldalához a XVI. században kétszintes épületszárnyat építettek néhány szobával, emeletén alacsony hengeres lábakon álló íves, árkádos folyosóival ellátott tornáccal, és fedett, kőbábos lépcsővel.
Az emeleten lakószobák, a földszinten gazdasági célokat szolgáló helyiségek helyezkedtek el. A bejárat két oldalán épült helyiségek talán az őrség szobái lehettek.
A keleti szárny emeletét a szokásoknak megfelelően az ebédlő és a hálószobák, a földszintet a cselédség szobái, az északi oldalát pedig a konyha, kamra és egyéb gazdasági helyiségek foglalták el.
Az északi falban egy dongaboltozatos ajtó vezet ki a kastély mögötti hatalmas parkba.

A Bethlen-féle kultúrreprezentáció

Keresdi var (13)

Keresztes Gyula a Maros megyei kastélyok és udvarházak című könyvében világít rá arra, hogy a várkastély építésénél nemcsak a kényelemre és a védművek biztonságára törekedtek, hanem a kastély díszítésére is nagy gondot fordítottak.
Ezen a téren a Bethlen család kultúrreprezentációra való törekvése mutatkozott meg.
A gótika és a reneszánsz díszítőelemei harmonikusan megférnek egymás mellett. Gótikus ajtó, reneszánsz ablakkeretek, párkányok, címerek, vasrácsok, faragott gerendákra padolt mennyezetek mind a kastély pompáját emelték. A tömör, egyszárnyú faajtók régi gótikus formákat mutatnak, kovácsolt vasalással.

Az évszámos emléktáblák és a címerek

Keresdi var (16)

A belsőkben a XVI. század derekán elterjedt reneszánsz díszítményeket, feliratos kaput, ajtókat, cí­meres ajtókereteket készítettek.
A „cifrázatos” ajtók táblás betéteire virágmotívumokat, címert és évszámot festettek (1598, 1651).
A kőbe faragott ajtók, ablakok keretein évszámok (1598, 1648), családi címerek (1670), vagy iniciálék (B.M. 1598, A.B. 1648, A.B. 1668) és feliratos emléktáblák vannak 1519, 1559, 1648, 1657, 1670, 1677, 1683, 1691-ből való évszámokkal.
Ugyancsak a fent megnevezett szerző, Keresztes Gyula magyarázza, hogy ezek az évszámos emléktáblák a kastély építési szakaszait, továbbá a javítások idejét jelzik, és ugyanakkor örökítik a kastély történetét. A nagykapu tömör kapuszárnyára a család címerét faragták ki.
Nem lenne teljes, ha a kőtáblákon lévő feliratok közül nem közölnénk egynéhányat:
– az öregtoronyhoz csatlakozó épületszárnyban:

GEORGIUS  SERENISSIMARUM: REGE VESTATUM CONSILARIUS NAGY KÁROLY, RESTAURAVIT AC REFORMAVIT CELIEM SUBSTITUM CON  CAMERAVIT ANNO DOMINI 1659  
(a rövidítések feloldva)

Keresdi var (17)
– az öregtorony bejáróajtaja felett:
NULLA IN AMICITIA FESTIS MAIOR QUAM ASSENTATIO

KERESDI KAST (4)
– a kápolna bejáróajtaja felett:

HONESTA FAMA ALTERUMM PATRIMONIUM  A. B. 1648

– az öregtorony tetőzetének csúcsán lévő, bádogból készített zászlón:

A. B. 1668

– a bástyán lévő két kőtáblán:

DEO AUXILIANTE PROPUGNACULUM HOC EX FUNDAMENTO CUVARIT EXTRUI  ALEXIUS DE BET HLEN ANNO DOMINI
1675

DEO AUXILIANTE PROGUGNACULUM HOC EX FUNDAMENTO CUVARIT EXTRUI ALEXIUS DE BET HLEN ANNO DOMINI 1691

– a bejárattól balra eső szárnyon:

ALEXIUS BETHLEN CELSISIMUS PRINCIPIS TRANSILVANIAE CONSOLIARIUS AC SUPREMUS COMITATUS SZOLNAK ITERQUE EX FUNDAMENTO EREXIT 1683

 

KERESDI KAST (3)
– az árkádos tornác falán lévő felirat:

FATUM CONSILIARUS V NAGY SUA CLARA DE NAGY KAROLY RESTAURAVIT AC REFORMA CELIMQ SUBSITAM CONCAMERA ANNO DOMINI 1559

– az öregtorony egyik rozettás ablakán:

M. B. 1598

– a bejárattól balra eső épületszárny egyik faajtóján:

Bethlen címer és:

A. B. 1648

– egy kőtáblán háziáldás és a Bethlen és Kemény család címere.
A felirat szövegét Lukinich I. monográfiája után közölte H. Takács Marianna:

Legyen e szent Isten
E háznak oltalma
Ellensége ellen
győzhetet
len Bethelen vára
Minden veszedelmét fordít
Tsa áldásra
Az benne lakóknak
bőséges
Hasznokra
1657

A vár udvarán virágoskert, a kastély körül nagy angolkert terült el. Nem hiányzott belőle az ötszögletű alaprajzú nyári pavilon, melynek falát festett képekkel díszítették.

 

KERESDI KAST (1)

Fotók: http://csedoa.blogspot.ro/2014/08/keresd-hol-matol-egy-uj-tortenelem.html

(befejező rész a következő lapszámunkban)

Összeállította: Nagy-Bodó Tibor

Share Button
Ennyien olvasták: 4292

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.