Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

A fajtatiszta kutyákon kívül minden ebet ivartalaníttatni kell 2014 végéig

Központ december 24, 2013 Belföld

A fajtatiszta kutyákon kívül minden ebet ivartalaníttatni kell 2014 végéig

A fajtatiszta, törzskönyvezett kutyákon kívül minden ebet ivartalaníttatnia kell tartójának 2014 végéig Romániában – derült ki a kóbor kutyák elaltatását is lehetővé tevő jogszabály alkalmazási rendeletéből, amelyet kedden ismertetett a Hotnews.ro hírportál. 

 

A parlament szeptemberben fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy munkanapig nem fogadnak örökbe. Az állatvédők tiltakozását kiváltó parlamenti szavazásra egy héttel azután került sor, hogy kóbor kutyák martak halálra egy négyéves kisfiút Bukarestben, ahol becslések szerint 64 ezer eb él falkákba verődve az utcákon. 

A menhelyekre begyűjtött kóbor ebek örökbefogadása ingyenes, és nem is szükséges elvinni a kutyát, elegendő tartásának anyagi fedezetét biztosítani. 

Az önkormányzatoknak 60 napon belül gondoskodniuk kell megfelelő állategészségügyi szolgáltatásokról, a közterületen található gazdátlan kutyák begyűjtéséről. Elaltatásukat – amelynél joguk van a bejegyzett állatvédő szervezetek képviselőinek is jelen lenni – csak állatorvos végezheti. 

“Eddig senkit sem állítottak bíróság elé, amiért kutyáját elkergette, pedig ez már öt éve bűncselekménynek számít Romániában” – hívta fel a figyelmet egyik közleményében a Vier Pfoten állatvédő egyesület. Az állatvédők több ízben tüntettek Románia különböző városaiban, az egészséges állatok megkímélését követelve, és a kutyák örökbefogadását népszerűsítő internetes kampányokat szervezve próbálják megelőzni a gazdátlan ebek elpusztítását.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 342

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.