Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

A Ponta-kabinet a Basescu-politika egyre több elemét veszi át

Központ január 28, 2013 Belföld

A Ponta-kabinet a Basescu-politika egyre több elemét veszi át

Victor Ponta román szociáldemokrata miniszterelnök a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfő – korábban bírált – politikájának egyre több elemét veszi át az Európai Unió és az ország hitelezőinek befolyása miatt – írta a Romania Libera című jobboldali napilap hétfői vezércikkében.

 

Az írás szerzője egyebek közt a verespataki ciántechnológiás bányaberuházással szembeni engedékenyebb hangütéssel és a külföldön élő románok levélben való szavazásának támogatásával példázza a kormányfő pálfordulását.

Míg Victor Ponta az utóbbi években hevesen bírálta Basescut, amiért nyíltan támogatja a verespataki bányanyitást, most ő maga is úgy nyilatkozik, hogy Verespatak ügye a nagyberuházások miniszteréhez kerül, akinek tárgyalnia kell a kanadai befektetővel – írta a Romania Libera. A lap szerint a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) politikusai azt is elhűlve fogadták, hogy Ponta támogatná a külföldön dolgozó, többségükben jobboldali kötődésű román állampolgárok levélben való szavazását.


A cikkíró szerint mindez nem a két – egymással politikai társbérletben élő – politikus közeledésének tudható be, hanem annak, hogy az Európai Unió és az országnak hitelező Nemzetközi Valutaalap nagyon szűk mozgásteret hagynak a román kormány számára.

A szerző szerint Ponta egy költséges pertől való félelmében lett engedékenyebb a verespataki bányaberuházással kapcsolatban, de az energiacégek privatizálásának meghirdetése, a korrupcióellenes hatóságok feladatkörének tervezett bővítése is olyan gesztusok, amelyek a Ponta-kabinetnek az amerikai és európai szövetségesekkel szembeni engedékenységét jelzik – írta a Romania Libera.

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 435

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.