Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

A szakadárok átadtak két feketedobozt a maláj szakértőknek

Központ július 22, 2014 Belföld

A szakadárok átadtak két feketedobozt a maláj szakértőknek

A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője átadta a malajziai szakértőknek keddre virradóra a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép két feketedobozát.

     

Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke újságírók jelenlétében, saját donyecki hivatalában adta át a két feketedobozt. A két fél az átadást rögzítő jegyzőkönyvet is aláírt. A maláj fél ebben ígéretet tett arra, hogy a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket megvizsgálhatják a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői is.

Mohamed Sakri ezredes, a maláj nemzetbiztonsági tanács tagja azt mondta, hogy mindkét feketedoboz jó állapotban van.

„Úgy látom, hogy a feketetedobozok épek, habár kissé megrongálódtak. Jó állapotban vannak” – mondta Sakri.
Najib Razak Malajzia miniszterelnöke hétfőn jelentette be, hogy Borodaj beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába. Azt is sikerült elérnie Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat – mondta.

A megállapodás szerint a 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkiv városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át őket. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják az áldozatokat, és a malajziaiakat hazaviszik.

Borodaj a feketedobozok átadása után közölte, hogy a holttesteket szállító szerelvény már megérkezett Donyeckbe, és tovább is indult Harkivba. Bejelentette azt is, hogy a felkelők tűzszünetet fognak hirdetni a katasztrófa helyszínének tíz kilométeres körzetében.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember közöttük 193 holland állampolgár – életét vesztette. 

forrás: MTI

 

Ennyien olvasták: 411

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.