Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

A vásárhelyiek szeretik a régi autókat

Központ szeptember 22, 2014 Belföld

– Beszélgetés László Róberttel, a Classic Car Club alapítójával –

 

Manapság modernebbnél modernebb autók száguldoznak a mi utainkon is. Az ember, ha valami egészen újat lát közöttük, hosszan megbámulja. Ezeknél azonban talán még látványosabb egy régi autó felbukkanása, lassú pöfékelése. A fiatalokban csodálatot, az idősebbekben nosztalgiát ébreszt az ilyenek feltűnése. Egy darab „oldtimer” is tekintetvonzó, de ha több gyűl össze egy helyre, az valóságos csemege a szemnek. László Róbert már gyermekkora óta rajongója a veterán autóknak, ő a megalapítója a marosvásárhelyi Classic Car Clubnak. László Róbertet a klub megalakulásáról, tevékenységéről, rendezvényeiről kérdeztük.

László Róbert Marosvásárhelyen született 1977-ben, a Bolyai Líceumban érettségizett, majd a Petru Maior egyetemen végezte tanulmányait. Jelenleg internetes weboldalak fejlesztésén dolgozik.

– Mikor és hogyan kezdődött a régi autók iránti vonzalma? Milyen régi autói voltak, illetve vannak?

– Gyermekkoromban tetszettek már a régi autók, de az első oldtimert 2008-ban vásárolta a család, éppen a nagyobbik fiam születésének a napján. Több mint egy évnyi keresés után találtam rá egy Franciaországból hozott Citroen AC4 IX típusú autóra, amelyet 1932-ben gyártottak. Ez az autó 15 évet egy franciaországi múzeumban volt, mielőtt hozzám került volna. Jelenleg még a családban felújított vagy eredeti állapotban vannak a következő járművek: Ford Taunus 17M P2 – 1959, VW 1600TL – 1968, Trabant P60 – 1964, Citroen 2CV – 1980, Mobra 50 Super 1979, Mobra Turist 1983, Mobra Hoinar 1988.

o1

o2

Erdélyben több autósklub van
– Ön a Classic Car Club egyik alapítótagja. Mikor és hogyan alakult meg ez a klub? Erdélyben még van hasonló?

– A klubunk hivatalosan 2010-ben alakult meg, Kovács Leventével alapítottuk. Erdélyben több autós klub van, de a legtöbb szakosodott: Trabant, Lada, vagy Volkswagenre alapozva. Ezek nagy részével tartjuk is a kapcsolatot, eljárunk egymás rendezvényeire is. Nagyon jó viszonyunk van más romániai régi-autó klubokkal is. Én a Retromobil Klub Romániának területi képviselője vagyok Maros, Hargita és Kovászna megyékben. Ezen a klubon keresztül vannak levizsgáztatva az oldtimer autóink.

o3

o4
– Ki lehet tagja a klubnak és milyen feltételek mellett?

– Klubunknak bárki tagja lehet, akár tulajdonosa egy régi autónak, akár csak kedvelője a veterán járműveknek.
– Milyen tevékenységet fejt ki a helyi régiautó-klub?

– Klubunk több rendezvényt szervez Marosvásárhelyen és a környező megyékben. Idei rendezvényeink a következők voltak,  illetve lesznek: a Tavaszi retróparádé áprilisban volt a Retromobil Klub Romániával együtt. Első nap Marosvásárhelyen zajlott az esemény, másnap egy kis kirándulással egybekötve Segesváron. Ezen a rendezvénysorozaton 65 klasszikus autó volt jelen. Következett a Családi majális, május 1-én a Marosparton szerveztünk majálisozást. A Múzeumok éjszakája rendezvény részeként idén már második alkalommal állítottunk ki régi autókat Marosvásárhely főterén. A Borsecfest 2014-en is állítottunk ki oldtimer autóinkból. Gulyás parti Vármezőben, családi kiruccanással egybekötve. Először tagjaink részvételére számítottunk csupán, de végül galaci, bukaresti, nagybányai, segesvári, udvarhelyi, csíkszeredai klubtagok is eljöttek. A jövőre nézve pedig készülünk az őszi retróparádéra, amelyet október 11-12-én tartunk. A Retromobil Klub Románián keresztül szervezzük Marosvásárhelyen és másnap Udvarhelyen. Ennek keretén belül először szervezünk régi autós ralit is, amely Marosvásárhelyről indul, Udvarhely célponttal.

A felsoroltakon kívül az idén klubunk részvett a következő eseményeken: Old Cars Rally – Cheia, itt megnyertük az első helyet; Szerbiában Szabadkán voltunk kiállításon, itt is díjat kaptunk; a Klausenburg Retro Racing, a 2000+ köbcenti kategóriában másodikak lettünk. Kovács Levente vezette az autót, egy Fiat 124 Spidert. A hétvégén részt veszünk Magyarországon az Oldtimershow-n két autóval.

Itt még megjegyezném, hogy klubunk az eddig szervezett rendezvényekkel, az országban és külföldön szervezett eseményeken való részvétellel, a honlapunkkal, illetve autóink minőségével országos és nemzetközi elismerést szerzett. Ezért népszerűek rendezvényeink
Nem mindennapi látvány egy veterán autó
– Hogyan látja, Marosvásárhelyen van-e sikere a rendezvényeiknek?

– Úgy vélem, hogy a vásárhelyi közönségnek tetszenek a régi autók, mert ezek nem mindennapi látványt nyújtanak, hisz nagyon kevés van napi forgalomban. Természetesen más érzés, amikor egy rendezvényen több mint 50 oldtimer kategóriájú autó van jelen, mintha egyet lát az ember az utcán.

 

o5
– Nehéz-e fenntartani, javítani, egy régi autót?

– A legnehezebb rész nálunk az, ha be kell szerezni egy ritkább autóhoz az alkatrészt. Ezeket általában külföldön keressük. Sajnos nagy hiány van mifelénk még szakemberekből is, nehéz egy jó autófestőt, vagy kárpitost találni. Illetve vannak olyan lépések is egy autó restaurálásában, amelyet csak külföldön tudunk elvégeztetni.

Ennyien olvasták: 859

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.