Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Az EP-választásokkal egyidőben szavazunk az alkotmánymódosításról

Központ január 13, 2014 Belföld

Az EP-választásokkal egyidőben szavazunk az alkotmánymódosításról

A májusi európai parlamenti (EP-) választásokkal egy időben szervezné meg a Szociálliberális Szövetség (USL) az alkotmánymódosításról szóló népszavazást – közölte hétfőn Radu Stroe belügyminiszter.

 

Az USL várhatóan hétfőn dönt a romániai választások – köztük az év végén esedékes államelnök-választás – menetrendjéről.

Az USL tavaly azért függesztette fel az alkotmánymódosítás folyamatát, mert az új népszavazási törvényben leszállított harminc százalékos érvényességi küszöbbel akarta megrendezni az új alaptörvényt szentesítő referendumot.

A kormányszövetség elővigyázatosságból szállította le a népszavazások érvényességi küszöbét, hogy a jobbközép ellenzék ne tudja a referendum bojkottjával megakadályozni az alkotmánymódosítást. 

2012-ben ugyanis az USL által felfüggesztett jobboldali Traian Băsescu államfőnek úgy sikerült megőriznie tisztségét, hogy hívei nem járultak az urnákhoz a leváltásáról rendezett referendumon, így a részvétel nem haladta meg az ötven százalékos érvényességi küszöböt.

Nehéz meghaladni az 50 százalékos részvételt egy voksoláson, mert a névjegyzékben több millió olyan választó is szerepel, aki külföldön dolgozik.

Az USL számára fontos, hogy a következő államfőt már a módosított alkotmány alapján válasszák meg. 

Az alkotmánybíróság döntése értelmében azonban az új népszavazási törvény a hivatalos közlönyben való megjelenése után egy évvel lép hatályba, tehát leghamarabb 2014. december 15-én lehet majd olyan népszavazást rendezni, amelynek érvényességéhez elegendő lesz a névjegyzékben szereplő választók 30 százaléka plusz egy fő.

Mivel az új küszöb csak decemberben, az új államfő megválasztása után lép hatályba, az USL most azt tervezi, hogy az EP-választásokhoz köti a népszavazást, amely – a májusban még hatályos 50 százalékos érvényességi küszöb meghaladása érdekében – két napig tartana.

A referendumnak egy másik választási procedúrával való összekötése szintén azt a célt szolgálja, hogy az ellenzék ne bíztathassa távolmaradásra híveit.

2003-ban ugyancsak két napig tartott a legutóbbi alkotmánymódosító népszavazás, akkor azonban nem volt ellenzéki bojkott: az ország az európai uniós csatlakozáshoz igazította alaptörvényét.

forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 294

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.