Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

„Az RMDSZ autonómia-statútum tervezete olyan, mint Columbo felesége”

Központ szeptember 17, 2014 Belföld

Van is, nincs is

„Az RMDSZ autonómia-statútum tervezete olyan, mint Columbo felesége”

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke támogatásáról biztosította Szilágyi Zsoltot, az EMNP államelnök-jelöltjét. Szerdai sajtótájékoztatójukon elmondták: egy táborban harcolnak régóta, amelynek végső megvalósítandó célkitűzése a népakaratnak örvendő autonómia. Izsák nehezményezte, hogy Kelemen Hunor a székelyek önrendelkezését elutasító Victor Pontának kampányol, Szilágyi pedig a legendás krimisorozat fantomszereplőjéhez hasonlította az RMDSZ autonómia-statútum tervezetét.

   

 

 Kelemen Pontának kampányol

 

  „Kelemen Hunor annak a Victor Pontának kampányol, aki miniszterelnökségét a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar kara ellehetetlenítésének köszönheti. Emiatt innen küldöm szolidaritásom a MOGYE magyar oktatóinak. Kelemen Hunor azt a Victor Pontát támogatja, aki kijelentette, hogy Romániában nem lesz magyar többségű régió. Kelemen Hunor annak a Victor Pontának kampányol, akinek miniszterelnöksége alatt megromlott a Románia és Magyarország közötti jó viszony, és a 60 ezres marosvásárhelyi magyarság óhajával ellentétben nem jöhet létre Marosvásárhelyen magyar konzuli iroda. Továbbá Victor Ponta az SZNT európai polgári kezdeményezése ellen perel, holott Kelemen Hunor még mindig a kormány tagja miniszterelnök-helyettesként. Azt vártuk volna, hogy Kelemen Hunor az autonómia mellett, és ne ellene lépjen fel” – sorakoztatta érveit Izsák Balázs, és hozzátette, hogy jelenleg egyetlen járható útnak tartja, hogy Szilágyi Zsoltot támogassa aláírásával és szavazatával a november 2-i államelnök-választáson.

Van rá törvényes keret

Szilágyi Zsolt szerint az erdélyi magyar közéletben régóta megmutatkozott, hogy a célravezető út az önrendelkezés, ami népakaratnak örvend. „Hamarosan a román nyelvű értelmiség és a politikusok is rájönnek arra, hogy pozitív fejleménye lesz annak, ha a székelység élhet az önrendelkezés jogával, azaz: Románia nyer, ha a magyarok nyernek” – állítja a Néppárt jelöltje.

Szilágyi azt is kifejtette, hogy mivel Románia alkotmánya nem tiltja az autonómiát, politikai akarattal kivívható az, hisz létezik olyan jogi keret, amely az önrendelkezésnek rövid idő alatt zöld utat biztosíthat.

Az RMDSZ autonómia-statútum tervezete olyan, mint Columbo felesége

A Néppárt jelöltje az RMDSZ autonómia-statútum tervezetét Columbo feleségéhez, a legendás krimisorozat főhősének soha sem látott – ám annál többször emlegetett – nejéhez hasonlította. „Az említett autonómia-tervezetről is mindenki beszél, néhányan meg vannak győződve arról, hogy létezik, ám senki sem látta. Nagy a káosz a szövetség tervezete körül, az sem biztos, hogy létezik. Én pedig úgy gondolom, hogy ez veszélyes, mert ahogyan a székelyek szerint a medve nem játék, jómagam úgy vélem: az autonómia nem játék” – élt a hasonlattal.

„Bár nem tagadom, hogy az RMDSZ ért el eredményeket az apró lépések politikájával, de ezek a mindenkori román kormánytól függnek, amely egyetlen tollvonással változhathat rajta, illetve magától értetődő, természetes dolgokért szeretnének babérokat learatni. Holott az eddigi politika arra sem képes, hogy a kommunizmusban létező intézményeinket, mint például a MOGYE-t, megtartsa. Azért indítottunk elnökjelöltet, hogy ne az öltözőből, hanem a pályáról szóljunk bele a dolgok történésébe” – nyomatékosította Szilágyi Zsolt.

Ennyien olvasták: 643

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.