Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Az USL nem mond le a decentralizációról

Központ január 20, 2014 Belföld

Az USL nem mond le a decentralizációról

Nem mond le arról a szándékáról a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL), hogy végrehajtsa a decentralizációt – jelentette ki pénteken Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes.

 

A szociáldemokraták ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő miniszterelnök-helyettes leszögezte: az alkotmánybíróság döntése ellenére – amely az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította múlt pénteken a decentralizációról szóló jogszabályt – módosítani fogják a törvényt, és ismét elfogadásra terjesztik elő.

A parlament tavaly novemberben fogadta el vita nélkül a törvényt, miután a kormány úgynevezett felelősségvállalással terjesztette be, de a taláros testület alkotmányellenesnek nyilvánította.

“Továbbra is tárgyalunk a szociáldemokrata megyei vezetőkkel a decentralizációról, mert ez olyan terv, amiről nem mondtunk le. Megvárjuk az alkotmánybíróság indoklását, és folytatni fogjuk” – mondta Dragnea. 

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: nem hiszi, hogy magát a decentralizáció folyamatát nyilvánította volna az alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybíróság, ezért előkészítették a következő lépéseket, amit a kormánynak és a parlamentnek meg kell tennie a jogszabály elfogadása érdekében.

A taláros testület még nem tette közzé indoklását, ezért pontosan nem lehet tudni, hogy az alkotmánybírák mit találtak alkotmányellenesnek a törvényben. 

A jogszabály a minisztériumokhoz tartozó közegészségügyi intézményeket, mezőgazdasági igazgatóságokat, munkaügyi felügyelőségeket, sportlétesítményeket, kulturális igazgatóságokat adta volna önkormányzati hatáskörbe.

forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 293

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.