Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Bíróság elé kell állnia a belga királynak

Központ október 26, 2016 Belföld

II. Albert korábbi belga királynak meg kell jelennie a bíróságon egy apasági per ügyében, amelyet Delphine Boel indított ellene, aki az egykori uralkodó házasságon kívül született gyermekének mondja magát – közölte Alain De Jonge, a felperes ügyvédje kedden.

Delphine Boel több mint egy évtizede küzd azért, hogy jogi úton, DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban II. Albert a vér szerinti édesapja. A 48 éves nő azt hangoztatta korábban, hogy nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

“A bíróság elrendelte, hogy az ügyben érintettek mindegyikének meg kell jelennie személyesen” – közölte Boel ügyvédje. A volt uralkodónak február 21-én kell megjelennie a törvényszék előtt.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, szó szerint a törvények fölött áll. Ez a mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig a jelenleg 82 éves II. Albert egészségügyi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára.

“Senkit nem lehet rákényszeríteni a DNS-tesztben való részvételre, de ennek a visszautasítása az apaság elismerése lenne” – vélte Alain De Jonge.

A királyi palota egyelőre nem reagált a bírósági eljárásról szóló sajtóhírekre.

II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén, Delphine Boel születése előtt viszonya volt valakivel. A király az 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen sikerült túljutniuk.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 1066

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.