Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Bizonytalannak tartják Schumacher kilátásait az orvosok

Központ június 18, 2014 Belföld

Bizonytalannak tartják Schumacher kilátásait az orvosok

Az orvosok óvatosságra intenek: szerintük a kómából felébredt hétszeres világbajnok Michael Schumacher jövőbeli életminőségével kapcsolatban még csak találgatni lehet – írja a gphirek.hu.

 

A szakemberek szerint a részletek hiányában lehetetlen következtetni a sportoló várható életminőségére. Egy német idegspecialista, Dr. Andreas Pingel a Focusnak azt mondta, hogy a Schumacherhez hasonló traumát átélteknek „mindössze 10-30 százaléka” lesz képes „elviselhető fogyatékosságokkal” felépülni. A német ideggyógyászok szövetségének elnöke, Dr. Andreas Ferbert hozzátette, hogy a tartós vegetatív állapot is elképzelhető.

Mások – köztük a Dr. Mika Niemela, egy finn idegsebész – úgy vélték, hogy Kehm megfogalmazása, miszerint Schumacher „kommunikál” a családjával, homályos, és akár egyszerű szemkontaktust is jelenthet. „Nem szeretnék pesszimistának tűnni, és nagyon bízom benne, hogy tényleg javul az állapota, de ha a kiadott információ helyes, akkor a felépülésére meglehetősen kicsi az esély” – tette hozzá.

A hamburgi kórház orvosa, Dr. Heinzpeter Möcke egyetértett kollégájával abban, hogy nem világos, Schumacher „ébrenléte” pontosan mit jelent. Ugyanakkor rámutatott, hogy valószínűleg mindent újra kell majd tanulnia: nyelni, mozogni, sétálni, beszélni. “Ez egy borzasztóan lassú folyamat lesz, apró lépésekkel” – magyarázta.

Nem mindenki ennyire borúlátó. Egy brit rehabilitációs szakember, Dr. Ganesh Bavikette szerint vannak biztató jelek, mert Schumacher 45 évesen „még viszonylag fiatal, fizikailag fitt, és feltételezem, hogy nem volt sok kórelőzménye.”  Egykori versenyzőtársa és barátja, Olivier Panis a német RTL-nek azt állította, Schumacher „biztosan nem lesz mozgásképtelen. Nem kényszerül tolószékbe. Ami azonban a szellemi állapotát illeti, arról még semmit sem tudunk. Türelmesnek kell lennünk.” Annál is inkább, hogy sok neurológiai vizsgálatot csak most lehet elvégezni rajta, amikor már nincs kómában.

Forrás: gphirek.hu

Ennyien olvasták: 408

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.