Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

CEMO: magyar zenét is a marosvásárhelyi korcsolyapályára!

Központ január 13, 2014 Belföld

CEMO: magyar zenét is a marosvásárhelyi korcsolyapályára!

Noha Marosvásárhely lakosságának csaknem fele magyar nemzetiségű, a ligeti korcsolyapályán kizárólag angol és román nyelvű dalokat játszanak. Szervezetünk magyarul megfogalmazott levélben kérte a Polgármesteri Hivatalt – a korcsolyapálya fenntartóját- hogy a multikulturalitás, a megértés, harmónia és békés egymás mellett élés szellemében a Ligetben működő korcsolyapálya esetében is szemléltessék a város multikulturalitását, az angol és román nyelvű dalok mellett, ugyanolyan arányban magyar dalokat is játsszanak le a korcsolyázó közönségnek.

A korcsolyapálya látogatói között magyar és román nemzetiségűek egyaránt vannak, továbbá magyar és román anyanyelvű polgároknak egyforma joguk van a saját kultúrájukhoz kötődő dalokat hallgatni. A részben a polgármesteri hivatal adópénzekből fenntartott szolgáltatás sokkal korrektebb a román adófizető polgárokkal szemben, a magyar adófizetők anyanyelvének és kultúrájának teljes mellőzése mellett.


A város RMDSZ-es alpolgármesterének hatásköréhez tartozik a magyar közösség szempontjainak hatékony képviselete a hivatal szolgáltatásainak megszervezése során. Ez esetben elmaradt a magyar érdekképviselet, hasonló mulasztással találkoztunk a karácsonyi díszkivilágítás elindításakor sugárzott zenéknél.

Véleményünk szerint a korcsolyapályán – továbbá más közösségi szolgáltatások esetén – lejátszott dalok, két nyelven elhangzott beszédek, stb. hozzájárulhatnak az interkulturális neveléshez, hiszen így nemcsak a magyarok ismerhetik meg a román kulturális értékeket, hanem a románoknak is lehetőségük nyílik arra, hogy képet kapjanak a magyar kultúra egy szeletéről, és ezáltal a két közösség tagjai talán közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Követelésünket a 2007/282 számú törvény a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának ratifikálásáról is előírja (Románia Hivatalos Közlönye I. részének 752/2007. száma);12-es cikkely: A Felek:.. d) gondoskodnak arról, hogy a különböző fajtájú kulturális tevékenységek szervezéséért vagy támogatásáért felelős szervezetek az általuk kezdeményezett vagy támogatott tevékenységeikbe megfelelő mértékben beiktassák a regionális vagy kisebbségi nyelvek vagy kultúrák ismeretét és használatát;

Reméljük, hogy egy multikulturális városban ez a jogos kérés pozitív elbírálásban részesül.

Továbbá javasoljuk, hogy a magyar közösség érdekvédelmi szervezete, elsősorban annak a közigazgatásban dolgozó tagjai végezzenek hatékonyabb munkát, készítsenek működő és valódi stratégiát a hivatal szolgáltatásainak multikulturalitását illetően. Az idei év során szervezetünk monitorizálni fogja a polgármesteri hivatal által szervezendő összes szolgáltatást, kulturális és sportrendezvényt, nyomon követjük a magyar közösség szempontjainak megjelenését, magyar nyelvhasználatot, a promóciós anyagokat, a közpénzeken (is) szervezett reklámkampányokat, az előadások tartalmát, megvizsgáljuk a város multikulturális jellegének megjelenítését. A monitorizálás eredményeit rendszeresen nyilvánosságra hozzuk fogjuk.

A magyar közösséget érintő hiányosságok nem véletlenszerű események, ezek mindennapi életünk részei, a magyar nyelv száműzése a publikus terekből egy általános jelenség, ezek kialakulásáért és folyamatos fenntartásáért az RMDSZ választott elöljárói is felelnek, mindamellett, hogy a városra erős magyarellenesség jellemző.

Reméljük, az újév eredményesebb kisebbségi érdekképviseletet eredményez, és a magyar adófizetők is méltó bánásmódban részesülnek az év során.

(közlemény)

 

Ennyien olvasták: 319

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.