Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

CEMO: törvénytelenek a kétnyelvű piaci árcédulák

Központ január 9, 2014 Belföld

CEMO: törvénytelenek a kétnyelvű piaci árcédulák

Törvénytelenek a Peti András alpolgármester által „kilobbizott” kétnyelvű termékfeliratok – állítja a Civil Elkötelezettség Mozgalom. „Szervezetünk a termék-feliratozás törvényi hátterének ismeretében, továbbá összehasonlítva a jelenlegi termékfeliratokat, az előző (egynyelvű) feliratokkal a következő következtetéseket vonta le: A Peti András által bemutatott kétnyelvű feliratok törvénytelen, nem felelnek meg a törvény által szabályozott szabványoknak” – olvasható a CEMO közleményében.

 

A CEMO hangsúlyozza, hogy a jelenlegi EU-s törvények értelmében (ezek minden tagország számára kötelező érvényűek) az élelmiszer (zöldség, gyümölcs) feliratoknak tartalmazniuk kell a termék származási helyét, megnevezését és az árát. Ezeket az információkat kötelező módon fel kell tüntetni. „Az alpolgármester kétnyelvű piaci feliratait a Fogyasztóvédelem az első ellenőrzés során tiltólistára helyezte volna. Reméljük, hogy nem kell átélnünk ezt a szégyenteljes eseményt” – állítják.

A 2002/106-os Kormányhatározat módszertani normái (5-ös cikkely) szerint az élelmiszerek címkéinek tartalmazniuk kell az élelmiszerek megnevezését és származási helyét is. A CEMO szakvéleményt kért a Fogyasztóvédelmi Hivatal szakértőitől is, akik megerősítették, hogy a termék megnevezése és ára mellett a címkén szerepelnie kell a termék származási helyének is.

A civil szervezet emellett visszásnak tartja, hogy az Itthon vagyunk csoport kétnyelvű feliratait törvénytelennek találta a piac igazgatója, de a Peti Andrással közösen elkészített, a törvénykezés tükrében, szintén törvénytelen feliratok már nem számítanak jogsértőnek. „Tehát az elöljárók szemében a törvényesség attól függ, hogy ki alkalmazza azt” – vonja le a következtetést.

„Szervezetünk szerint sajnálatos és végtelenül veszélyes a magyar közösségre nézve, hogy az RMDSZ-es jogász végzettségű alpolgármester törvénytelen lépéseket foganatosít, valótlanságokat állít” – olvasható a dokumentumban, amelyben felkérik a város magyar alpolgármesterét, hogy „kérjen bocsánatot egyrészt a piaci kétnyelvűség akció civil kezdeményezőitől, továbbá a becsapott magyar közösségtől”.

Mint ismeretes, a marosvásárhelyi piacok kétnyelvűsítésének ügye tegnap fordulatot vett, amikor a Peti András alpolgármester szerint marosvásárhelyi piacigazgatóság a helyi RMDSZ-szervezet nyomására adott zöld utat a kétnyelvűsítésnek.

fotó: ETV

 

Ennyien olvasták: 362

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.