Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Egész Magyarországon tarolt a Fidesz

Központ október 13, 2014 Belföld

Az eredmények különösebb meglepetést nem okoztak, a Fidesz tarolt.

fidesz 

A korábbi választási eredmények alapján inkább baloldalinak mondható fővárosban is egyértelműen a Fidesz győzött, a főpolgármesteri posztért folytatott harcot Tarlós István nyerte, 13 százalékkal kapott több voksot, mint legesélyesebb kihívója, Bokros Lajos.

A fővárosi kerületek közül pedig 17–ben lett Fidesz-KDNP-s jelölt a polgármester, 6 kerületben pedig ellenzéki győzelem született.

Így a XIII. kerületben toronymagasan nyert Tóth József, az MSZP jelöltje, Zuglóban Karácsony Gergely Szilveszter, az Együtt-PM jelöltje nyert, a XV. kerületben a DK-s Hajdu László ülhet majd a polgármesteri székbe, Kispesten az MSZP-s Gajda Péter, a XX. kerületben Szabados Ákos, az MSZP-DK-EGYÜTT-PM közös jelölje, a XXIII. kerületben pedig Geiger Ferenc, a Civil szervezetek jelöltje nyert.

A legtöbb polgármesteri tisztséget az országban a Fidesz jelöltjei tölthetik be, ellenzéki jelölt a nagyobb településeken csak kevés helyen tudott nyerni. A legnagyobb ellenzéki győzelmet Szegeden, az MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért színeiben indult Botka László aratta.

A fővárosi közgyűlés összetétele is tükrözi a választások általános eredményét: a főpolgármester mellett mandátumot szerzett meg a közgyűlésben a Fidesz-KDNP, ők a 17 nyertes kerületi polgármester. Az MSZP 2 mandátumot szerzett, az Együtt-PM 1 tagot küldhet a közgyűlésbe, akárcsak a DK, az MSZP-DK-Együtt-PM és a Civil Szerveztek – ők szintén polgármesterek. Kompenzációs listán az MSZP 3, a Fidesz-KDNP 2, a DK 1, a Jobbik 1, az Együtt-PM 1 és az LMP is 1 további mandátumot szerzett.

A megyei közgyűlésekbe minden megyében a Fidesz-KDNP delegálhatja a legtöbb embert, a második helyen pedig egy kivétellel a Jobbik áll a közgyűlésbe küldhető tagok számát tekintve. Kivétel ez alól Csongrád megye, ahol a Fidesz-KDNP 11, a MSZP 5, a jobbik pedig csak 4 helyet nyert el.

A választás talán legnagyobb vesztese a független Tétényi Éva, aki négy éven keresztül küzdött Esztergomban, munkáját komoly falakba ütközve, mondhatni ellenszélben kellett folytatnia, de ennek most vége. Alulmaradt a választáson. Esztergomban ugyanis Romanek Etelka, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, igaz, mindössze 409 szavazattal győzte le Tétényi Évát.

A főpolgármester választáson a liberálisok szerepeltek a legrosszabbul: jelöltjük, Dr. Bodnár Zoltán György a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál mindössze a voksok 2,1 százalékát nyerte el. A Magyar Liberális Párt ettől függetlenül az egész országban 34 mandátumot szerzett különböző képviselő testületekben, de ezek közül mindössze egy volt az, akit a párt önállóan indított: a Baranya megyei Patapoklosiban jutott be a párt jelöltjeként Egres László a település képviselő testületébe, 86 érvényes szavazattal. a településen egyébként 303 szavazó van bejelentkezve. A többi 33 jelölt más szervezetekkel közös jelölt volt és jellemzően budapesti, kerületi önkormányzatok képviselő testületébe.

Nem maradtak el a szavazás körüli botrányok sem: választási csalást kiáltottak a jobbikosok Heves városában. Az ellenzéki párt szerint helyi aktivistáik “rajtakapták Lányi Józsefet, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjét, amint a város romák lakta Krakó városrészében benzint tankolt néhány fiatalember autójába, meghívta őket kávéra, majd átadott nekik egy Nokia-dobozt”.

A mostani választáson is adódtak problémás helyzetek a szavazókörökben, igaz, jóval kevesebb, mint a 2010-es önkormányzati választásokon. A legkomolyabb gondot két helyen is a részegek okozták: a Fejér megyei Tenken a szavazóhelyiségben egy erősen illuminált állapotban lévő szavazópolgár az egyik urnát fölszakította a boríték behelyezésekor. A bizottság tagjai az urnát azonnal lezárták és félretették, de a benne lévő szavazatokat a szavazás végén megszámolják.

Ercsiben is egy ittas szavazó keltett némi zavart. Annyira be volt rúgva, hogy alig tudott beszélni, de azért a szavazólapot összefirkálta, aztán elvitték a rendőrök, mert zaklatta a többi szavazót.

Forrás: mno, mti, hirado.hu

Ennyien olvasták: 511

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.