Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

„Egy akadály elhárult, de még nem értünk célt”

Központ július 31, 2014 Belföld

II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium

„Egy akadály elhárult, de még nem értünk célt”

A kedd délutáni rendkívüli tanácsülésen megszavazták: létrehozzák a Római Katolikus Gimnáziumot, de még további intézményeknek is jóváhagyásukat kell adniuk az alapításra, akik gyakorlatilag bármiféle akadályt gördíthetnek elébe. Ugyanakkor másfél millió lejt különítettek el az iskolaépület mihamarabbi felújítására, és bár elméletileg idén ősztől már önálló jogi személyisége lesz a katolikus iskolának, a diákok csak a jövő tanévtől kezdhetik a katolikus osztályt a státus épületében. A magyar igazgató-helyettes újabb konfliktusokkal terhes tanévre számít…

     

 

Másfél millió felújításra

Az önkormányzati képviselőtestület által megszavazott határozat értelmében a városi költségvetésből elkülönítettek 1,5 millió lejt azonnali felújítási, restaurálási munkálatokra, és megbízták Dorin Florea polgármestert a hosszútávú bérleti szerződés megkötésével. Ez majd biztosítani fogja, hogy Európai Uniós, vissza nem térítendő forrásokból az épületek teljes rekonstrukcióját finanszírozzák.

Peti András alpolgármester elmondta, hogy az épületben két iskola fog helyet kapni: a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium és az Unirea Nemzeti Kollégium, de mindkét tanintézmény önálló jogi személyiséggel fog rendelkezni. „Marosvásárhelyen szeretnénk megteremteni azt a légkört, amelyben békésen él egymás mellett két iskola, még ha más nemzetiségű diákok tanulnak is ott. Nem mellesleg az új tanügyi törvény lehetővé teszi a konzorciumot a tanintézmények között, amely mindkét intézmény számára előnyöket biztosít” – részletezte Peti.

Húsz évig együtt magyarok, románok

Claudiu Maior alpolgármester elmondása szerint a románok és a magyarok legkevesebb 20 évig lesznek együtt az épületben. „Ami bizonyos: a mostani főgimnázium 20 évig ott marad, és legtöbb két hónapon belül elkezdjük a felújítási munkálatokat. A többi csak politikai szlogen olyan emberek részéről, akik alá akarják ásni a románok és magyarok közti jó viszonyt” – fejtette ki Maior.

Elégedetlen román igazgatónő

A tanácsülésen jelen volt, és szót kapott Teodora Boar, az Unirea Nemzeti Kollégium igazgatónője is, aki nehezményezte, hogy nem ismertették vele az aláírandó szerződés részleteit. „Szeretnénk mindenről időben értesülni, ami az Unirea iskolát illeti, és reméljük, hogy diákjainknak és tanárainknak a szerződés aláírása után is lesz helyük az épületben” – mondta az igazgatónő.

A magyar igazgató-helyettes konfliktusra számít

Brandner Judit Emőke, az Unirea Líceum igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, hogy egyértelműen üdvözli a döntést. Egyébként a magyar oktatók és az iskolába járó magyar diákok szülei írásban is támogatták a II. Rákóczi Ferenc Kollégium létrejöttét. Hozzátette azonban, hogy a román tagozat zöme nagyon kemény ellenállást tanúsít, és emberpróbáló feladat a magyar tanároknak különböző konfliktusos helyzetekben helytállni. „Sajnos nagyon kevesen vannak román félről, akik el tudnák fogadni, hogy a két iskola együtt, egy épületben működjön, pedig nekik ebből semmiféle hátrányuk nem származna. Viszont a magyar csapat az iskolában példaértékű össze- és kitartást mutatott a csatákkal és feszültségekkel teli elmúlt iskolai évben, és fog is a következőben, amikor – meggyőződésem –, hogy legalább annyi konfrontáció lesz, mint tavaly – mondta Brandner.

Akadályokat gördíthetnek az alapítás elé

Az iskolalapítással megbízott Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány képviselője, Tamási Zsolt szerint csak az első lépés, hogy a  határozattervezet átment a képviselő-testületi ülésen. Emellett szükség van ispáni, tanfelügyelőségi és tanügyminisztériumi jóváhagyásra is. Tehát a tanintézmény tényleges létrehozása hosszabb folyamat, hiszen a következő lépések során a fent említett intézmények akadályokat gördíthetnek az iskolaalapítás útjába.

„Reményeink szerint szeptembertől már különálló jogi személyiséggel fog rendelkezni a Rákóczi Gimnázium, viszont a diákok a soron következő 2014-2015-ös tanévben még a Református Kollégium épületébe járnak majd, hogy ne módosuljon az iskolahálózat, és csak jövő tanévtől költöznek a státus épületébe” – mondta. Tamási Zsolt leszögezte, hogy ez nem jelent visszalépést, csak egyszerűen az iskolahálózatot nem szerették volna felborítani, és útra sem szerettek volna tenni egyetlen osztályt sem.

 

A Központ korábbi írását a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnáziumról itt olvashatja. 

 

Ennyien olvasták: 636

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.