Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Egy személyben csatár, védő, sőt játékvezető is. Dr. Vass Levente minden adódó helyzetet kihasznál

Központ október 11, 2011 Belföld

Egy személyben csatár, védő, sőt játékvezető is.
Dr. Vass Levente minden adódó helyzetet kihasznál

Vass_LeventeA Jurnalul Naţionalban nemrég megjelent tényfeltáró cikkből érdekes dolgokat tudhatunk meg. Az, hogy a romániai egészségügyi rendszer hadilábon áll, régóta tudjuk, de hogy az Egészségügyi Minisztériumot vezető politikusaink milyen félig legális eljárásokkal söpörnek be jelentős összegeket, nos arról csak sejtéseink voltak, lehettek.

 A következő történet olyan tanácsadó cégekről szól, amelyek évente szekérderéknyi pénzt sepernek be a kórházi betegek diagnózisainak számítógépes kódolásából. Ezen cégek szerepe az egészségügyben az, hogy statisztikai adatokat közvetítsenek a kórházak és a minisztérium között, úgy csűrni-csavarni a kódokat és a jogszabályokat, hogy a minisztériumot megtévesztve úgy tűnjön, a kórház többet dolgozott az adott évben, nagyobbak voltak a kiadásai, ergo: a következő évben több pénzre lesz szüksége. Ez egy oda-vissza működő játék, de egy dolog biztos: a tanácsadó cégek mindig jól járnak. A történet helyi pikantériája az, hogy az „üzlet” hierarchiájának a csúcsán dr. Vass Levente áll, akiről tudjuk, hogy az Egészségügyi Minisztérium tanácsosa, akit bizonyos körök marosvásárhelyi polgármesterjelöltként szeretnének látni.  

 

Hogyan is működik a rendszer?

 Lássuk, hogyan is működik a rendszer? Minden betegnek, aki kórházi ellátásban részesült, a kibocsátó lapján feltüntetnek egy elsődleges és egy másodlagos diagnózist. Ezeket a kódolt orvosi adatokat minden hónapban az Országos Közegészségügyi és Egészségügyi Menedzserképző Iskolának (SNSPMS) küldik el, és ezen kódok szerint térítik meg a kórház költségeit. Ahogyan a diagnózisokat jelképező kódok indexe növekszik, annál előnyösebb szerződést ír alá az adott kórház az Egészségbiztosító Pénztárral a következő évben. Viszont van egy közvetítő a kórházak és a minisztérium között, és ezek a fennebb említett tanácsadó cégek, amelyek létrehozzák azokat a szoftokat, amelyekkel a diagnózisok kodifikálását végzik el. Igaz, hogy a piacon rengeteg ilyen tanácsadó cég van, de információink szerint ha valamelyik kórház akár 70 százalékkal akarja havonta növelni az indexét – jóval vastagabb egészségügyi költségvetés reményében –, akkor forduljon bizalommal a marosvásárhelyi DRG Audithoz vagy a Medicode-hoz. Ők mindezt úgy érik el, hogy a páciensek kibocsátó lapjaira hamis másodlagos diagnózisokat írnak, vagy felcserélik a diagnózisok sorrendjét, oly módon, hogy az nagyobb pénzösszegnek megfelelő DRG (Diagnosis-related group) kódot kapjon. Az említett tanácsadók még egy bonusszal honorálják a szolgáltatásaikat választó kórházakat: ígérik, hogy az általuk kötött szerződés értelmében a kórház következő évi megtérített költségvetése 10 százalékkal növekedni fog – amit a Biztosító Pénztár vagy átutal, vagy nem – de a tanácsadó cég helyben megkapja a neki járó százalékot!

Megtudtuk a DRG Audit pénzügyi kimutatásaiból, hogy a 2008–2010-es időszakban, a csupán hat alkalmazottat foglalkoztató cég bruttó profitja 5,2 millió (!) lej volt. A cég szerződéseket kötött a bukaresti Sf. Pantelimon Sürgősségi Klinikai Kórházzal, a Suceavai Megyei Kórházzal, de rădăuţi-i és câmpulung moldovenesc-i kórházzal is.

 

A játékosok és a játékvezetők ugyanazon személyek

 A DRG Audit cég alapítói dr. Vass Levente, Gergely István és Lorenzovics László. Amikor Vasst kinevezik miniszteri tanácsossá, abban a pillanatban a cég részvényeit Gergely Istvánnak adja át. De jogosan feltételezhetjük, hogy Vass csak „papíron” lépett ki az üzletből, hisz a legutóbbi vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy ők hárman még mindig szoros kapcsolatban állnak egymással: közösen birtokolnak ingatlanokat és földterületeket is.

A másik cég, a Medicode tulajdonosa, Lengyel Margareta is érdekes módon Vass Leventéhez közelálló személy, méghozzá személyi igazolványában Lorenzovics Lászlóval (a DRG Audit alapító tagjával) közös lakcímen szerepel. Miután Vass visszavonul a DRG Audit-féle bizniszből, az Országos Közegészségügyi és Egészségügyi Menedzserképző Iskola (SNSPMS) igazgatói tanácsának tagja lesz, azaz azon állami intézménynek, amely jóváhagyja a kibocsátó lapokat és a kórházak ICM-jét (index case-mix). Magyarán: abban a csapatban játszik, amely meghatározza a játékszabályokat, ugyanakkor egyszerre játékos és játékvezető is.

 

Vass azt állítja, már semmi köze a céghez

 Tehát ha a cég megalapítója az Egészségügyi Minisztérium egyik vezető pozícióját  betöltő tagja, akkor nyilvánvalóan a DRG Audit és a Medicode mindig a legfrissebb információkkal rendelkezik a rendszer változásáról, így a kórházak menedzsereit nem nehéz rávenni arra, hogy velük kössenek szerződést. Így a két marosvásárhelyi cég biztosítja a szerződésben az ügyfeleit arról, hogy megmutatják, hogyan kell a legoptimálisabb eredmény érdekében eljárni, ugyanakkor még nem publikus információk birtokában vannak, amivel kijátsszák a rendszert. Viszont Vass Levente azt állítja, hogy kilépett a cégből, és a részvényeit is eladta, de az újságírói kérdésekre, úgy tűnik, nem szívesen válaszolt.

 

Jogi pengeélen táncolva

 A Jurnalul Naţional újságírói egy teljesen semleges képet akartak alkotni erről az ügyről, és ezért egy Iaşi megyei bíró véleményét kérték ki, aki nevét nem vállalva elmondta: „A szerződés és az iratok alapján érdekes biznisznek tűnik. Valami nem tiszta ebben az ügyben, de mindenképp a Számvevőszéknek kellene leellenőriznie, hogy bűncselekményről van szó vagy sem.”

Végezetül egy statisztikai érdekesség: növekedést mértek a húgyvezeték-megbetegedésekben és vérszegénységben szenvedő páciensek körében, 2010-ben 7348 esetet jegyeztek, a 2009-es 4986-tal szemben. Ehhez hasonlóan növekedett azon páciensek száma is, akiknél vashiány miatti vérszegénységet diagnosztizáltak: 1713-et számoltak 2008-ban, és 5829 esetet 2011-ben.

Lehet, hogy ez véletlen egybeesés, de a fent leírtak tudatában minden emberből előjön az egészséges szkepticizmus.

 

 

Ennyien olvasták: 905

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.