Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Egyre több pénz küldenek haza a külföldön dolgozó romániaiak

Központ június 17, 2014 Belföld

Egyre több pénz küldenek haza a külföldön dolgozó romániaiak

Tavaly 10 százalékkal több pénzt utaltak haza a külföldön dolgozó romániaiak, mint 2012-ben – jelentette a bukaresti jegybank. Ezt annak tulajdonítják, hogy úgy tűnik, a nyugati gazdaság lassú feltámadásával javult kinti álláshelyzetük és emelkedett a keresetük – idézte a Balkan Insight hírét a napi.hu.

 

Összesen 4,2 milliárd euróval járultak hozzá az ország gazdaságához a külföldön dolgozó állampolgárai. Ennek jelentőségét a román gazdaság számára jól mutatja, hogy bár újabb adat nincs, de 2010-ben csaknem kétszer annyit utaltak haza, mint amennyi a közvetlen külföldi tőkebefektetések összege volt.

Az Európai Unió egyetlen más országában sem éri el a bruttó hazai termék akkora részét az emigránsoktól bejövő pénz, mint Romániában. Az otthon maradt családtagjaik elsősorban élelmiszerre, egészségügyi és oktatási kiadásokra fordítják a pénzt.

A legnagyobb összeg az Olaszországban dolgozóktól jött, 925 millió euró, a második helyen állt Németország 595 euróval, majd az Egyesült Államok 460 millió euróval, a negyedik lett Spanyolország, ahonnan 393 millió euró érkezett.

Forrás: napi.hu

Ennyien olvasták: 304

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.