Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Először nyert pert nyert egy román devizahiteles

Központ szeptember 17, 2014 Belföld

Először nyert pert nyert egy román devizahiteles

Romániában első alkalommal született jogerős döntés arról, hogy egy svájci frank alapú hiteles a szerződéskötéskor érvényes árfolyamon fizetheti vissza törlesztőrészleteit. A személyazonossága elhallgatását kérő nő 2008-ban vette fel hitelét, de pár év alatt törlesztőrészlete kétszeresére nőtt a frank erősödése miatt. Szakértők szerint a sikeres per precedenst teremthet Romániában.

      

„Erre a bírósági döntésre, valamint a magyarországi Kásler-ügyre hivatkozva a többi hiteles is pert nyerhet a bankok ellen” – összegezte Gheorghe Piperea ügyvéd, miért lehet precedens értékű a napokban közzétett bírósági döntés, amely lehetővé teszi, hogy az egyik család szerződéskötéskor érvényes árfolyamon fizethesse svájci frank alapú részleteit. Az ügyvédi iroda több mint ezer devizahitelest képvisel a bankok elleni perekben, akik mind hasonló szerződést kötöttek.

„Az segíthet a pereskedő hiteleseknek, hogy a szóban forgó hitelszerződésben – csakúgy, mint több ezer másikban – megtalálható egy feltétel. Ez kimondja, hogy ha a svájci frank árfolyama tíz százalékkal nő, a bank az eredeti árfolyamon számolhatja a törlesztőrészletet. Nem köteles, de megteheti. A bank nem ezt tette, és a bíróság ebben az esetben úgy döntött, ez tisztességtelen volt részéről” – magyarázta az ügyvéd.

A román törvényszék emellett azt is kimondta, hogy a pereskedő ügyfél szerződéséből törölni kell a kockázati költség nevű díjat. Ezt a banknak vissza kell fizetnie, ami az ügyfél esetében most kétmillió forintnak megfelelő lei. Több banki elemző is úgy véli, a törvényszék döntésének indoklását más törvényszékek is átvehetik.

„Ezeket a hitelszerződéseket és hitelcsomagokat a bankok állították össze, és ők ajánlották az embereknek is – miközben ismerték jól a kockázatokat. Ám nem figyelmeztették az ügyfeleket, így sokan ma már a részleteik kétszeresét kell fizessék a bankoknak” – mondta Alin Iacob gazdasági elemző.

Romániában több kezdeményezés is volt a devizahitelesek megsegítésére, többek között az RMDSZ dolgozott ki egy olyan törvénytervezetet, amely előírja, hogy a fogyasztó kérésére, a hitelező bankok kötelesek átváltani a valutában megkötött hitelt lei alapú hitelre, mégpedig a hitelszerződés megkötésekor érvényes árfolyamon. Ezt a tervezetet a szenátus elfogadta, de a képviselőházban még nem került napirendre.

Romániában csaknem 200 ezer állampolgárnak van svájci frank alapú hitele, közülük majdnem két és fél ezren pereskednek a bankokkal. 

forrás: erdely.ma, hirado.hu / Duna Tv, Híradó

 

Ennyien olvasták: 525

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.