Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

EVZ: „Kevesebb jogot a magyaroknak!”

Központ március 16, 2014 Belföld

EVZ: „Kevesebb jogot a magyaroknak!”

Román elemzők szerint a magyar országgyűlési választási kampány hatására felerősödött a magyar nacionalizmus és ezzel hozzák összefüggésbe az általuk szélsőségesnek tartott székelyföldi autonómiakövetelések felerősödését – derült ki a hírportálokon megjelent vasárnapi elemzésekből.

 

A jobboldali államfőhöz közel álló Evenimentul Zilei internetes kiadásában Silviu Sergiu „Ne vessétek meg a magyar szélsőségességet, mert mérsékelt adagolásban a román nemzetállamot védi” címmel közölt írásában azt fejtegeti, hogy az autonómiát követelő “szélsőséges” szónoklatok jó ürügyet teremtenek Victor Ponta miniszterelnöknek ahhoz, hogy leszerelje a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) követeléseit, amelyet a szerző sokkal veszélyesebbnek tart, mint az általa fasisztoidnak nevezett Jobbikot, vagy Magyar Gárdát.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kézdivásárhelyi beszédére utalva a cikkíró leszögezi, a magyarok nem fognak lemondani az autonómiáról, mert „jár nekik” és ennek elérését Románia nem tudja megakadályozni, csak késleltetni. A szerző szerint a román nemzetállam – a koszovói precedenst elkerülendő – csak úgy védheti meg magát, ha meggátolja a magyarok radikalizálódását és minél kisebb “adagokban” biztosít számukra jogokat.

Ugyancsak az Evenimentul Zileiben közölte írását Malin Bot „Miképp ártanak saját maguknak az autonómiáért ordító magyarok” címmel, amelyben azt állítja, hogy az autonómiát követelő magyar politikusok valójában csak a székelyföldi magyarokat próbálják “lekenyerezni” szavazataik megszerzése reményében, de egy ilyen “elkülönüléssel” – ha megvalósulna – elriasztanák ebből a térségből a befektetőket.

A román kormánnyal és ellenzékkel egyaránt kritikus Gândulban „Az autonómia jár nekünk” címmel Marian Sultănoiu közölt ironikus hangvételű írást Semjén Zsolt március 15-i beszédére utalva. A magyar miniszterelnök-helyettest, illetve a március tizedikei marosvásárhelyi autonómiatüntetésen megjelent Vona Gábor Jobbik-elnököt a szerző “választási lovasoknak” nevezte, akik szerinte azért “szálltak le a nyeregből” Erdélyben, hogy begyűjtsék az erdélyiek szavazatait.

A liberális kötődésű Adevărul hasábjain a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu szociáldemokrata parlamenti képviselő Semjén Zsolt  Romániából való kitiltását követelte a “Miért kell nemkívánatosnak minősíteni az autonómiát követelő magyarországi tisztségviselőket” című írásban. A román képviselő szerint a magyar kormány és parlament “autonómia-zarándoklatra” Erdélybe járó tagjai “csoportos erőszakot” követnek el a román alkotmány ellen és az ország területi épségét fenyegetik.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 287

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.