Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Ezentúl anyanyelven is fordulhatunk a Nép Ügyvédjéhez

Központ július 2, 2014 Belföld

Ezentúl anyanyelven is fordulhatunk a Nép Ügyvédjéhez

Hatályba lépett a múlt héten elfogadott 48/2014 számú sürgősségi kormányrendelet, amely a Nép Ügyvédjéről szóló törvény módosításáról szól. Az elfogadott jogszabály többek között azt is előírja, hogy a kisebbségi közösségekhez tartozó személyek anyanyelvükön kérhetnek jogorvoslatot a Nép Ügyvédjétől – tájékoztatottMarkó Attila, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője. 

 

“Ezzel a sürgősségi kormányrendelettel az RMDSZ egy régebbi kezdeményezése válik törvénnyé, ugyanis Márton Árpád kollégámmal még az elmúlt év decemberében iktattuk azt a törvénytervezetet, amely épp a kétnyelvűség érvényesítését célozta a Nép Ügyvédje intézményének keretében” – hangsúlyozta a képviselő. 

A most hatályba lépett sürgősségi kormányrendelet, két dolgot szabályoz: egyrészt lehetővé teszi, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek, amennyiben lakóhelyükön számarányuk meghaladja a 20%-ot, anyanyelvükön fordulhatnak a Nép Ügyvédjéhez. Másrészt, a Nép Ügyvédje intézményének területi irodáiban is biztosítani kell a kétnyelvűséget ott, ahol ez a lakosságarány érvényes – ismertette Markó.

közlemény

 

Ennyien olvasták: 384

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.