Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Ezt jósólta egy zseni fél évszázada 2014-ről

Központ január 7, 2014 Belföld

Ezt jósólta egy zseni fél évszázada 2014-ről

Ötven évvel ezelőtt egy cikket írt a New York Timesba Isaac Asimov arról, hogy milyennek képzeli el a világot 2014-ben.

 

A világhírű orosz származású amerikai író és biokémikus, a sci-fi irodalom nagymesterének számos jóslata bevált, de néhány esetben mellétrafált. Asimov helyesen gondolta, hogy napjainkra hétköznapi dolognak fog számítani az elektrolumineszcens panelek használata, hisz a plazmatévéknél és a világítástechnikákban már alkalmazzák a paneleket.

Az író úgy képzelte, hogy 2014-ben az emberek már nemcsak hallani fogják azt, akivel telefonon beszélnek, hanem látni is. A jóslat telje mértékben bevált, hisz a Skype és az egyéb video chat programok mára elárasztották a világot. Asimov ugyanakkor a táblagépek és az okostelefonok megjelenésére is ráérzett, amikor azt állította, hogy az elektronikus felületeken dokumentumokat olvashatunk és képeket nézegethetünk.

A tudós az önjáró autók gyártását is megtippelte 50 éve, és ez az opció is bejött, hisz több autógyártó, na meg a Google már több működő próbamodellt is tesztelt az utakon. Asimov úgy vélte, hogy 2014-ben még csak ember nélküli űrhajók fognak landolni a Marson, de már tervben lesznek az emberrel történő leszállások, mint ahogy tervben is vannak.

Jóslatai közül ugyanakkor nem vált be annyira az automata konyhai egység, amely szerinte tojást ránt és vizet forral. Legnagyobb melléfogása az volt, hogy úgy gondolta napjainkra az emberek egy része a tengerek mélyén és a Holdon fog kolóniákat alapítani.

Forrás: Hír24.hu

Ennyien olvasták: 319

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.