Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Három erdélyi szervezet kapott idén Külhoni Magyarságért Díjat

Központ augusztus 20, 2014 Belföld

Három erdélyi szervezet kapott idén Külhoni Magyarságért Díjat

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Külhoni Magyarságért Díjjal tüntette ki a Gyulafehérvári Caritast augusztus 19-én. Az idén megkapta az elismerést az Erdélyi Református Egyházkerület által alapított Diakónia Keresztény Alapítvány is, amely az élet megóvását, a betegek és hátrányos helyzetűek segítését, keresztény értékek képviseletét, az egyén és közösségi felelősségvállalás erősítését vallja feladatának és jelenleg négyszáz gyermekkel foglalkozik. 

    

„A Gyulafehérvári Caritas egyike volt annak a 3 erdélyi civil szervezetnek, akik az idén részesültek a Külhoni Magyarságért Díjban. Az ünnepség keretében méltatták a Caritas 24 éves, Erdély 7 megyéjében zajló sokrétű szociális, karitatív tevékenységét, mellyel több, mint 30 ezer személyt támogat. A díj jelzés értékű, amely aláhúzza, hogy az egyházi szociális szervezetek hozzájárulnak az külhoni magyar nemzetrészek megmaradásában, gyarapodásában” – mondta a díjat átvevő Ludescher László, a Szociális Gondozás ágazat igazgatója. 

A Csernátoni Haszmann Pál Múzeum szintén a díjazottak közt szerepel, az intézmény 1973-ban nyitotta meg kapuját, azóta immár művelődési központként határainkon túl is számon tartják az intézményt. Haszmann Pál pedagógus és Haszmanné Cseh Ida magángyűjteményüket ajánlották fel múzeumalapítás céljából a székely-magyar közösségnek. 

A Külhoni Magyarságért Díjat 1995 óta minden évben olyan szervezeteknek és személyeknek ítélik oda, akik a Magyarország határain túl élő magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végeznek.

 

Forrás: közlemény, mti

 

Ennyien olvasták: 375

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.