Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Jogot tanítanának általánosban

Központ január 29, 2013 Belföld

Jogot tanítanának általánosban

A büntetőtörvénykönyvről és a családon belüli erőszakot megelőző szabályozásról tanulhatnának a hetedik osztályos tanulók egy opcionális tantárgy formájában jövőtől – nyilatkozta hétfőn Graţiela Văduva a fővárosi rendőrség tisztje.

 

A kezdeményezést a bukaresti rendőrség és a fővárosi főtanfelügyelőség állította össze. A tanügyminisztérium ajánlásával már oktatási program is készült a VII. osztályos tanulóknak. 

„Először opcionális tantárgyként vezetjük be a hetedikeseknek, és itt jön a tanárok és az igazgatók szerepe, akik ajánlhatják ezt a tantárgyat a szülőknek” – fogalmazott Văduva.

A rendőrtiszt szerint a diákok csak extrém esetekben, amikor valaki meghal, vagy súlyos sérüléseket szenved, csak akkor gondolnak erőszakra. 

„Nem tekintik erőszaknak különböző tárgyak megrongálását, az ütlegelést, pedig ezek a cselekedetek legtöbbször komoly következményekkel járnak. Úgy gondoljuk, hogy tudatosítani kell bennük, hogy ezekért is a törvény előtt felelnek már 14 éves kortól. Nagyon meglepődnek, amikor ezt hallják” – érvelt Văduva. 

A bűntető-törvénykönyvből, rövidfilmek és megfelelő nyelvezet segítségével tanulnának, speciális szabályozásokból, mint a családon belüli erőszak megelőzése, a gyerekek jogainak védelme, vagy az adatvédelmi szabályozás – tette hozzá a rendőrtiszt.

Azért választották a hetedik osztályos korcsoportot az opcionális tantárgy bevezetésére, mert ebben az időszakban kezdődnek a komolyabb erőszakos cselekedetek, valamint a gyerekek 13 évesek, és 14 éves kortól felelnek a törvény előtt tetteikért, ezért fontos informálni őket azelőtt. 

forrás: manna.ro/mediafax

 

Ennyien olvasták: 390

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.