Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Kelemen: Voiculescu a román politika rákos daganata

Központ január 4, 2013 Belföld

voiculescuKelemen: Voiculescu a román politika rákos daganata

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a hvg.hu-nak adott interjújában arról nyilatkozott, hogy a szövetség miért nem került kormányra, és arról is beszélt, hogy ki a román politika rákos daganata.

 

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ miért nem került be a kormányba Kelemen a következő választ adta: „választások előtt minden politikai szervezet vezetője kettős célt fogalmaz meg: az egyik, hogy bent legyen a parlamentben, a másik, hogy kormányra vigye a szervezetét. Ez volt az én szándékom is. A közvélemény-kutatásokból egyértelmű volt, hogy a szocialista-liberális koalíció megnyeri a választást, és erre készültünk mi is. Az elmúlt esztendők tapasztalatai azt mutatták, hogy a magyar közösséget akkor tudjuk a legjobban segíteni, ha kormányzati helyzetben vagyunk. Például költségvetési források elosztása vagy törvénytervezetek benyújtása miatt. Választások után el is indultak az ez irányú egyeztetések, csakhogy – a választást megelőző elvi megállapodásaink ellenére – a nyertes román pártok vezetői olyan feltételeket szabtak, amelyeket nem tudtam vállalni.”


A feltételekről a Szövetség elnöke megjegyezte: „Nem engedtem abban, hogy ne módosítsuk az alkotmány 1-es cikkelyét, amely szerint Románia „egységes és oszthatatlan nemzetállam”. Ez volt az a pont, ahonnan nem mehettünk tovább. A nemzetállammal kapcsolatos kételyeinket számtalanszor elmondtuk. Románia nem nemzetállam, ez az állapot egyes román politikusok vágyálma lehet legfeljebb.”

Arra a kérdésre, hogy kik voltak azok a politikusok, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy az RMDSZ kormányra lépési feltétele a nemzetállami státus elfogadása legyen, Kelemen „a liberális vezért”, Crin Antonescut és a román politika rákos daganatát, a konzervatív párt alapítóját, Dan Voiculescut említette.

Kelemen Hunor december 20-án azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ-USL egyeztetésen Dan Voiculescu mutatta be a Jobbközép Szövetség (ACD) álláspontját, miszerint a Szövetségnek támogatnia kell az USL-t az elnökválasztáson, és el kell állnia az alkotmány első cikkelyének változtatásától. Akkor az RMDSZ elnökének az volt a válasza, hogy természetesen, ha együtt kormányoznak, akkor támogatják az USL jelöltjét az elnökválasztáson, a második feltételt azonban nem fogadják el. 

Arra a kérdésre, hogy ki volt a kezdeményezője az egyeztetéseknek Kelemen kitérő választ adott akkor. 

„Voltak egyeztetések augusztus végén, szeptember elején, több egyeztetés is volt, így egy elvi megállapodás körvonalazódott. Nem emlékszem, hogy ki jött ezzel a megoldással. Mi, együtt, miután többször találkoztunk úgy döntöttünk, hogy elvi megállapodás születhet” – válaszolta Kelemen. 

Crin Antonescu december 18-án azt nyilatkozta, hogy az USL októberben, a parlamenti választások előtt megállapodást írt alá az RMDSZ-szel.

Antonescu szerint a választások előtt létezett egy egyezség Victor Ponta, közte és az RMDSZ között a közös kormányzásról, majd hozzátette, hogy a választási kampányban és a voksoláskor sok minden nem úgy alakult, ahogy azt előre megállapították.

A decemberi parlamenti választások első eredményei után Victor Ponta kijelentette, hogy tárgyalások kezdődnek az USL és az RMDSZ között, hogy meglegyen az alkotmánymódosításhoz szükséges többség. Egy héttel később azt nyilatkozta, az USL döntése értelmében az RMDSZ nem vesz részt a kormányzásban.

forrás: manna.ro/mediafax

Ennyien olvasták: 465

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.