Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Kelemenék mégsem Pontát támogatnák az elnökválasztáson?

Központ június 18, 2014 Belföld

Kelemenék mégsem Pontát támogatnák az elnökválasztáson?

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem siet eldönteni, hogy állít-e jelöltet, vagy kit támogat az őszi romániai elnökválasztáson – nyilatkozta ezt Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

 

A kérdést az tette aktuálissá, hogy a DC News bukaresti hírportál Kelemen Hunort idézve közölte: az RMDSZ Victor Ponta miniszterelnököt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) lehetséges jelöltjét támogatja a választáson. A hírt hétfőn több magyar portál is átvette.

Kelemen Hunor a Távirati Irodának cáfolta a neki tulajdonított idézetet. Elmondta: az RMDSZ elnökségében a többség hajlik arra, hogy a szövetség állítson saját jelöltet. Döntést azonban a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) kell hoznia, a testület pedig megvárja, hogy tisztuljon a helyzet a román belpolitikában.

Az SZKT e hét végén tartandó ülésén is csak elviekben kerül majd szóba az elnökválasztás kérdése. A mostani tanácskozásnak az EP-választások értékelése lesz a feladata. A testületnek – Kelemen Hunor szerint – augusztus végéig kell meghoznia a döntését. Hozzátette, azért sem lehet most dönteni a kérdésről, mert jelenleg azt sem lehet tudni, hogy kik lesznek a román pártok jelöltjei.

Kelemen Hunor sem igent, sem nemet nem kívánt mondani arra a kérdésre, miszerint vállalná-e az elnökjelöltséget. “Belső késztetést nem érzek a jelöltségre, de ebben a kérdésben a döntést nem az én szempontjaim, hanem a szövetség érdekei kell hogy meghatározzák” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

A DC News egyébként a Kelemen Hunorral készült beszélgetés videófelvételét is közzétette. Abban Kelemen Hunor arról beszélt, a PSD-vel való koalíciós partnerség azt is jelenti, hogy “ha a dolgok jól mennek a koalícióban”, és hogyha Victor Ponta miniszterelnök lesz a PSD elnökjelöltje, akkor “jó esélye van annak”, hogy az RMDSZ őt támogassa.

Victor Ponta támogatására akkor nyílna lehetősége a szövetségnek, ha nem állítana jelöltet, vagy ha a választás első fordulójában nem dőlne el az elnöki szék sorsa, és a szövetség jelöltje nem jutna a második fordulóba. 

forrás: MTI

 

Ennyien olvasták: 361

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.