Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Kevesli a pénzt az államelnöki hivatal

Központ január 31, 2013 Belföld

Kevesli a pénzt az államelnöki hivatal

Az államelnöki hivatal emelné saját béreit, a parlament bizottságai azonban visszautasították a kérelmezést.

 

A pénzügyi-költségvetési bizottságok csütörtökön fogadták el a kormány által előterjesztett államelnöki hivatalnak szánt 2013-as költségvetés tervezetet. Andreia Iana, az államelnöki hivatal képviselője szerint a 2012-es felfüggesztés befolyásolta a fizetésekre kiutalt összegeket, így majdnem két hónapban nem tudták kifizetni az ott dolgozók bérét.

Iana a bizottsági üléseken megjegyezte, hogy a kormány által javasolt költségvetés 4,5 százalékkal kevesebb, mint a 2012-es évre megszabott büdzsé.

„2012-ben a felfüggesztés során, amikor több személyt is elbocsátottak, és csökkentették a főosztályok számát, akkor két hónapig nem kaptak fizetést az alkalmazottak, nem volt kiadás. Mivel egy kis létszámú intézményről van szó, minden személy számít” – fogalmazott Iana.

Júniusban 8 százalékkal nőttek a bérek, ezt a növelést az intézménynek kellett fedeznie, hiszen nem kapott semmilyen kiegészítést 2012-ben, míg 2013-ban a 7,4 százalékos bérnövelést is magának kell előteremtenie az államelnöki hivatalnak. 

Iana szerint vannak olyan személyek, akik tavaly gyereknevelési szabadságon voltak, és voltak, akik kihelyeztek, de idéntől visszatértek, így az ők fizetésük is a 2013-as költségvetést terheli.

Az államelnöki hivatal azért kért nagyobb költségvetést, mert a pénzügyminisztérium által megszabott büdzsé csak októberig fedezi a kiadásokat. 

Az intézmény kormány által javasolt, módosítás nélküli idei költségvetését a képviselőház és a szenátus pénzügyi-költségvetési bizottságai 21 mellette szavazattal fogadták el, négyen ellene voksoltak, míg egy honatya tartózkodott. 

Az államelnöki hivatal 2013-as költségvetésébe 26 009 000 lejt foglaltak, míg tavaly az intézmény 27 256 000 lejből gazdálkodott. A költségvetési előirányzat 22 457 000 lej volt. 

manna.ro/mediafax

Ennyien olvasták: 419

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.