Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Kőolajat találtak a Fekete-tenger alatt

Központ július 16, 2014 Belföld

Kőolajat találtak a Fekete-tenger alatt

Új kőolajlelőhelyet fedeztek fel a Fekete-tenger alatt kis mélységben, amelynek kitermelését 3-4 éven belül meg lehet kezdeni, mintegy 100 millió euró beruházással – jelentette be szerdán a román OMV-Petrom, az osztrák OMV csoport leányvállalata.

   

 

A Mediafax hírügynökség által ismertetett bejelentés szerint a próbafúrások során az (ókori görög kikötőjéről ismert) Istria térségében, a parttól 60 kilométernyire, 2,1 kilométeres mélységben találtak olajat. A tenger mélysége a térségben 50 méter körüli.

Az OMV-Petrom szerint jó esély van arra, hogy a Fekete-tenger kontinentális talapzatában további kőolajlelőhelyeket fedezzenek fel. A cég termelésének 18 százalékát teszik ki a tenger alól felszínre hozott szénhidrogének.
Az új lelőhelyről – az első becslések szerint – szondánként 1500-2000 hordó olajat lehet majd kitermelni. Az OMV Petrom 2013-ban 78 ezer hordó olajat termelt ki naponta Romániában.
Két éve az OMV Petrom az ExxonMobillal közösen végzett próbafúrások során jelentős földgáztartalékot is felfedezett a Fekete-tengeren. Később erről azt közölték: Románia jelenlegi fogyasztásának csaknem felére elegendő földgázt lehet kitermelni a Fekete-tenger talapzatában felfedezett  mélytengeri lelőhelyről.

forrás: MTI

 

Ennyien olvasták: 394

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.