Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

KRESZ módosítási javaslatok – Szigorúbb büntetéseket vezetnek be

Központ április 3, 2013 Belföld

KRESZ módosítási javaslatok – Szigorúbb büntetéseket vezetnek be

Azoknak a sofőröknek, akik ittasan vezetnek, nem adnak elsőbbséget a gyalogosoknak, vagy a megengedett sebességet több mint 60 kilométer/órával túllépik, 120 napig felfüggesztethetik a jogosítványukat, és a maximális kiróható pénzbüntetések 1.575 és 7.500 lej között lesznek – egyebek mellett ezek szerepelnek abban a törvényjavaslatban, amelyet a belügyminisztérium közvitára bocsátott.

 

A KRESZ-t szabályzó 195/2002-es kormányrendelet módosítására és kiegészítésére benyújtott törvényjavaslatot kedden bocsátották közvitára tíz napra a belügyminisztérium honlapján.

A rendeletben szereplő büntetések: ezidáig csak a jogi személyek esetén alkalmazták az ötös fokozatú, 21-100 büntetőpontig (1.575 – 7.500 lej) terjedő büntetéseket. Azonban ezután ez a büntetés minden gépkocsit vezető személyre érvényes lesz, aki ittasan vezet (0,8 gramm/liter alkoholszint fölötti alkoholszint), aki nem adja meg a gyalogosnak az elsőbbséget a gyalogátjárókon, vagy aki 60 kilométer/órával meghaladja az adott útszakaszra megengedett sebességhatárt, illetve a járműkategóriára megengedett sebességet.

Jelenleg a gyalogosoknak meg nem adott elsőbbséget 2-es fokozatú büntetéssel sújtják, ami 300 vagy 375 lejes pénzbüntetést, illetve 30 napos jogosítványbevonást jelent. Az ittas vezetésért 675 és 1.500 lej közötti pénzbüntetés és 90 napig tartó hajtási felfüggesztés jár. Ugyanezt a büntetést kapta az is, aki 50 kilométer/órával túllépte a sebességhatárt.

A javaslat hosszabb felfüggesztést vezetne be, 120 napig függesztik fel a jogosítványt abban az esetben, ha szabálysértésen kapják a sofőrt, de 180 napos felfüggesztést is kaphat a jármű vezetője, ha súlyos közúti balesetet okozott a közúti szabályok megsértése miatt, amiben haláleset, vagy súlyos sérülés következik be. De akkor is elveszítheti a sofőr a jogosítványát, ha a baleset nem képezi szabálysértés tárgyát.

A törvényjavaslat alapján, annak a személynek is felfüggesztik a hajtásiját, aki nem fizeti ki a kirótt pénzbüntetést 90 napon belül. Ez a a felfüggesztés addig érvényes, amíg ki nem fizeti az illető a bírságot.

Ha a megbüntetett gépkocsit vezető személy panaszt tesz a bíróságon, a büntetést addig nem függesztik fel, amíg nem született bírói döntés az ügyben. Az büntetési jegyzőkönyv ellen 15 napon belül panaszt kell tenni, azon a bíróságon, amelynek körzetében megtörtént az eset. A letett panasz alapján felfüggesztődik a pénzbírság, illetve a jogosítvány-bevonás is.

Jelenleg a kirótt büntetések csupán 35 százalékát fizetik ki a kihágást elkövető személyek, és csupán 2 százalékát támadják meg a bíróságokon.

A februárban javasolt kormányrendeletben is szerepel az, hogy azoknak az autóknak a használata tilos, amelyek más országokban vannak beírva, és több mint 30 napja romániai állandó lakhellyel, vagy tartózkodásival rendelkező személy tulajdonában vannak. Ez érvényes azon gépkocsik és utánfutók beíratásánál is, amelyek más államokban vannak iktatva.

Abban az esetben, ha a közutakon olyan gépkocsit állít meg a közlekedési rendőr, amely más országban van beíratva, a sofőrnek kötelező felmutatnia egy bármilyen tulajdonjogot bizonyító okirat felmutatását, és annak román nyelvű hitelesített fordítását.

Ha életbe lép ez a módosítás, akkor a fenti kötelezettség megszegését pénzbírsággal sújtják, harmadfokú büntetést róhatnak ki, ami 450 és 600 lej közötti összeg kifizetésére kötelezi azokat, akiknél nincs meg a tulajdonjogot bizonyító okirat román nyelvű hiteles fordítása. Ha több, mint 30 nap eltelt azóta, hogy másik országban beírt autóval járunk, akkor negyedfokozatú büntetést kaphatunk, azaz 675 és 1.500 lej közötti büntetés kifizetésére kötelezhetnek.

Ez a javaslat nem vonatkozik azokra, a személyekre, akik szerepelnek a forgalmi engedélyben, vagyis akik árut szállítanak, vagy bérelt autójuk van, illetve ezek alkalmazottai és a lizingelt autók esetében.

forrás: mediafax.ro, M&L

 

Ennyien olvasták: 491

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.