Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Magyar szavazatokkal győzhetné le Johannis Pontát?

Központ július 14, 2014 Belföld

Magyar szavazatokkal győzhetné le Johannis Pontát?

Továbbra is Victor Pontának van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a novemberi elnökválasztást Romániában, akárki is lenne az ellenfele a második fordulóban – derült ki az Adevărul által hétfőn ismertetett friss felmérésből. 

 

A jobboldal lehetséges vagy már ismert jelöltjei közül Klaus Johannis, a PNL elnöke áll legközelebb ahhoz, hogy legyőzze Pontát: az INSCOP közvélemény-kutató intézet felmérése szerint kettejük összecsapását a szociáldemokrata miniszterelnök 52,8-47,2 arányban nyerné, ha most vasárnap rendeznék a választást. 

A felmérést ismertető Adevărul ezt az eredményt úgy értelmezte: a másfél milliós romániai magyar közösség szavazatai megfordíthatják az eredményt, tekintettel arra, hogy a magyarok általában a jobboldal jelöltjére voksolnak az elnökválasztáson, a szász Johannis pedig kisebbségiként is több eséllyel pályázna a magyar szavazatokra, mint Ponta. 

A jobboldal második legnépszerűbb jelöltje Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök, akinek a pártja, a Polgári Erő (FC) az európai parlamenti választáson nem tudta átlépni az ötszázalékos küszöböt. Ha Ungureanu jutna be a második fordulóba, akkor a voksok 41,7 százalékát szerezhetné meg Pontával szemben az INSCOP felmérése szerint. 

A PDL jelöltjével, Cătălin Predoiuval szemben Ponta kétharmados győzelmet aratna, Crin Antonescu volt liberális pártelnökkel szemben több mint 60 százalékkal győzne. A Traian Băsescu leköszönő államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökjelöltjének, Cristian Diaconescu volt külügyminiszternek a felmérés alig 31 százalékos eredményt jósol, ha ő lenne Ponta kihívója a második fordulóban. 

Az INSCOP közvélemény-kutatásának abból a szempontból van jelentősége, hogy a fúzióra – vagy legalábbis választási koalícióra – készülő PNL és PDL augusztus elején készül megnevezni a jobboldali összefogás közös elnökjelöltjét. Ebbe eddig még az Ungureanu-féle Polgári Erő sem kapott meghívást, míg Băsescu új pártjától a PNL-PDL vezetők kifejezetten elhatárolódtak. 

Victor Pontának csak elméleti esélye van arra, hogy már az első fordulóban elnökké válasszák, ugyanis ahhoz nem az urnákhoz járuló, hanem a választási névjegyzékben szereplő összes választó több mint felének voksára van szükség.

Forrs: mti

 

Ennyien olvasták: 411

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.