Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Március 18-án tárgyalják Năstase szabadlábra helyezését

Központ március 5, 2013 Belföld

Március 18-án tárgyalják Năstase szabadlábra helyezését

Március 18-án lesz az a fellebbezési tárgyalás, amelyen Adrian Năstase volt román miniszterelnök feltételes szabadlábra helyezéséről dönthetnek. A volt miniszterelnök szabadon engedéséről első fokon már februárban döntöttek, de a korrupcióellenes ügyészség benyújtotta hétfőn fellebbezésének indoklását, a bukaresti törvényszék pedig március 18-ára tűzte ki a tárgyalás időpontját. Ha másodfokon is kedvező döntés születik Năstase számára, akkor elhagyhatja a börtönt

 

A volt kormányfőt júniusban ítélték két év börtönbüntetésre. Szabadon bocsátását korára és példás magatartására hivatkozva kérhette nyolc hónap letöltése után. A jilavai börtön illetékes bizottsága jóváhagyta ezt. Megállapította, hogy a miniszterelnöknek példás magatartása volt, előadásokat tartott a többi fegyencnek, és egy könyvet írt, amiért Năstase minimális kötelező bebörtönzésének határidejéből újabb 45 napot engedtek el. 

Az első fokú ítéletben a bíróság úgy vélte, hogy Năstase bebörtönzése elérte célját, és a fegyenc soha nem hágta át a börtön szabályzatát. Ezzel szemben a korrupcióellenes ügyészség fellebbezésében úgy véli, hogy Năstase nem bánta meg tettét, hiszen internetes blogján – amelyre Năstase a börtönből is rendszeresen írt – többször az “ügyészek és a bírók ellen uszított”. 

Az exkormányfőt azért ítélték el, mert 2004-ben illegálisan finanszírozta államelnökjelöltként választási kampányát.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 402

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.