Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Marosvásárhelyi tervező biciklije a Tour de France-on

Központ február 6, 2014 Belföld

Marosvásárhelyi tervező biciklije a Tour de France-on

Egymáshoz ragasztott falemezekből tervezett és épített biciklit a marosvásárhelyi Zsók Donát, és ezzel is közlekedik a városban. Egyedi alkotását, amelyet otthoni kis műhelyében készített el, a világnak is megmutathatja az idei Tour de France-on. A bicikli készítőjének egy angol férfi ajánlotta fel, hogy meghívja a francia kerékpárversenyre, hogy ott is népszerűsítse a saját tervezésű öko-biciklit.

   

 

A kerékpár szinte teljes egészében fenyőfából készült, fémet csak azoknál a részeknél használt a készítője, ahol nélkülözhetetlen volt. A váz hat réteg fából van összeillesztve, a bicikli villája is fából készült, a kormány fa és fém kombinációja, a hátsó kerék egy robogó kereke, az első pedig biciklikerék. Ezenkívül a tervező normál pedálokat használt, valamint a lánc is fémből van, mert közlekedésre alkalmas kerékpárt szeretett volna építeni, fából készült lánccal pedig ez nem lenne lehetséges.

„Nagyon sokat dolgoztam az elkészítésén, de a megtervezése is sok időt vett fel. Az alkatrészek közötti távolságokon is sokat kellett matekezni, például hogy az ülés és a pedálok között mekkora legyen a táv, hogy a kanyarokat kellőképpen lehessen venni vele. Olyan biciklit kellett alkotnom, amely mindennapi használatra is megfelel” – mondta el a feltaláló, aki hozzátette, hogy az alkotás folyamatának egyes részeit titokban tartja.

Zsók Donát egyelőre ezt az egyetlen darabot készítette el, de azt tervezi, 16 éves fiának is készít egy kerékpárt. Bár egyelőre nem készít eladásra hasonló darabot, úgy gondolja, ha mégis eladná, az öko-kerékpár ára 5.000 és 10.000 euró között mozogna, hiszen nagyon sok a munka a megtervezésével, és a jármű egyedi darab.

 

 

Ennyien olvasták: 452

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.