Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

MOGYE-ügy: tiltakozásra készül a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség is

Központ május 7, 2014 Belföld

MOGYE-ügy: tiltakozásra készül a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség is

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség hivatalos álláspontot fogalmazott meg a magyar oktatók testületi lemondását követően a MOGYE-n kialakult helyzetről.

 

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) – a város összes felsőoktatásban tanuló magyar diák reprezentatív érdekvédelmi szervezete – vezetősége és választmánya 2014 május 6.-i, keddi rendkívüli választmányi gyűlése eredményeként egységesen elfogadta azt az álláspontot, mely szerint a magyar oktatói testületnek teljes mértékű támogatást biztosítunk és döntésük mellett lojálisan kiállunk – áll a szervezet által küldött közleményben. 

Mint kifejtik: szem előtt tartva Mihnea Costoiu, a felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter kijelentését: „legális bármit is kérni, amit csak lehet” – élünk jogainkkal és kérjük a törvények maradéktalan betartását és végrehajtását. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar hallgatói a tanügyi törvény multikulturális és többnyelvű egyetemeit érintő előírásainak mihamarabbi gyakorlatba ültetését várják. 

Az állásfoglalásban emlékeztetnek, hogy: a MOGYE hallgatói az ősz folyamán már bizonyították, hogy nem közönyösek a felsőoktatási intézményben fennálló helyzettel kapcsolatban. Villámcsődület keretében résztvevők százai emeltek lapokat a magasba, melyeken az orvosi egyetem magyar tagozatának követeléseit és a magyar tagozat létrehozását szavatoló oktatási törvénycikkelyt tüntették fel a főépület előtti téren. Az esemény után pedig több mint 1 300 aláírást tartalmazó petíció került átnyújtásra a rektori hivatalban. 

“Amennyiben belátható időn belül nem oldódik meg az évek óta tartó törvénytelen állapot, a magyar hallgatók nem részesülhetnek magyar nyelvű gyakorlati oktatásban és a főtanszékek strukturális szervezési kérdése sem oldódik meg, a diákok is csatlakoznak a már nem elméleti síkon zajló tiltakozásokhoz” – szögezik le a diákszövetség képviselői.

közlemény

 

Ennyien olvasták: 355

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.