Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Mozgalmat indított az SZNT Székelyföld határainak a kijelölésére

Központ augusztus 4, 2014 Belföld

Mozgalmat indított az SZNT Székelyföld határainak a kijelölésére

Mozgalmat indított a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Székelyföld határainak a kijelölésére, a tanács állandó bizottságának az erre vonatkozó pénteki határozatát saját honlapján tette közzé az SZNT – írja az MTI.

   

 

Az SZNT felkérte Székelyföld lakóit, hogy helyezzenek el latin és rovásírásos feliratokat, Székelyföldre utaló jelképeket a 730 kilométer hosszú határon, szervezzenek kirándulásokat, történelmi túrákat a határ kiemelkedő fontosságú vagy nevezetesebb szakaszaira, és az eseményt is megörökítő jeleket helyezzenek el a határvonalon.

Leszögezték: Székelyföld ideiglenes határainak a 2006-os Ditrói Székely Nemzetgyűlés által kijelölt határokat tekinti. Ezek egy 13 500 négyzetkilométer nagyságú területet vesznek körül, melyen 153 közigazgatási egység létezik. A terület 777 ezer lakosának 72,3 százaléka székely-magyar. A határozatban felkérték Székelyföld lakóit, hogy a leghatározottabban lépjenek fel minden olyan kísérlet ellen, amely az ideiglenes határt – melynek határtelepüléseit is felsorolta – a kommunista diktatúra által létrehozott és a székelység beolvasztását célzó megyehatárokkal helyettesítené. Ajánlották, hogy készüljön dokumentumfilm Székelyföld határairól, és leszögezték: szorgalmaz és támogat minden olyan kulturális és sporteseményt, amely a határok megjelölését előmozdítja.

Izsák Balázs az MTI-nek elmondta, a Székelyföld végleges határairól csakis népszavazás dönthet, az ideiglenes határokon levő települések között olyanok is vannak, amelyek a történelmi Székelyföld részei, de ma Brassó vagy a moldvai Bákó megyéhez tartoznak, emellett olyanok is vannak, amelyek nem tartoztak a történelmi Székelyföldhöz, magyar többségük miatt azonban ezek jövőjét is a Székelyföldön belül képzelik el.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 398

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.