Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Nagy lesz a pocakja annak, aki repülőtér közelében lakik

Központ május 7, 2014 Belföld

Nagy lesz a pocakja annak, aki repülőtér közelében lakik

A repülőtér közelsége növeli a hasi hízás esélyét – derült ki egy hosszú távú svéd kutatásból. A tudósok szerint a zaj okozta stressz vezethet a súlygyarapodáshoz. 

 

A tanulmány Stockholm megye ötezer lakosának egészsége és a lakóhelyükön mért zajszint közötti összefüggést vizsgálta nyolc-tíz éven keresztül. 

A Karolinska Intézet környezeti egészségügyi, molekuláris orvostudományi és endokrinológiai szakemberei azt állapították meg, hogy minél több napi repülési zajterhelésnek voltak kitéve az emberek, annál nagyobb eséllyel nőtt a derékbőségük. 

“A zajszint minden 5 decibeles növekedése a derék 1,5 centiméteres vastagodásának felelt meg” – magyarázta közleményében Charlotta Eriksson, a kutatás vezetője. A hasi zsír felhalmozódása a stresszhormonok, különösen a kortizol számlájára írható. Magas zajterhelés hatására igen sok termelődik belőle. 

“A hasi hízás a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázati tényezője is. És mivel a népesség jelentős részét érinti a közlekedésből származó lárma, a zajterhelés egészségügyi hatásai súlyosabbak lehetnek, mint korában vélték” – tette hozzá Eriksson. 

Ezzel szemben a Stockholm-Arlanda repülőtér közelében élőknél nem emelkedik sem az elhízás, sem a cukorbetegség kockázata – jegyezték meg a kutatók, akiknek tanulmánya az Environmental Health Perspectives című szaklap friss számában jelent meg.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 352

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.