Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Nem kapnak pénzt a magánkórházak

Központ január 14, 2013 Belföld

Nem kapnak pénzt a magánkórházak

Elzárják az állami egészségbiztosítási pénztárat a magánkórházak elől – közölték a hétfői bukaresti lapok Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter egy Marosvásárhelyen tett bejelentésére hivatkozva.

 

“A 2013-as keretszerződésben, amely remélhetőleg március elsején lép hatályba, leállítjuk a magánkórházaknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárból (CNAS) való finanszírozását, így minden közpénz a közkórházaknál marad” – idézte a minisztert az Adevărul című napilap.

Az intézkedés csaknem száz magántulajdonban lévő kórházat érint Románia több mint 460 kórháza közül. A miniszter szerint “nincs rendjén, hogy a magánvállalkozásokat közpénzekből működtessék”. Úgy vélekedett: így tíz százalékkal lehet növelni az állami kórházakra jutó pénzt.

A magánkórházak szolgáltatásaik költségeit részben a beteg által fizetett biztosításból fedezik a CNAS-val kötött szerződés alapján. Az Adevărul szerint például egy bukaresti magánkórházban egy szülésért 1000 eurót fizet a CNAS-biztosítással rendelkező, illetve 1400 eurót a biztosítás nélküli páciens.

A Hotnews.ro portál szerint a tervezett intézkedés miatt a magánkórházak pácienseinek ezentúl kétszer kell majd fizetniük ugyanazért a szolgáltatásért, míg a CNAS-hoz befizetett hozzájárulásukból másokat kezelnek.

Raed Arafat államtitkár a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott: a legnehezebb esetek kétharmadát ötven stratégiai közkórház látja el. Ezekre akarják fordítani a többletbevételt, míg szerinte a magánkórházaknak a magánbiztosítókkal kell majd finanszírozási szerződést kötniük.

Romániában egyelőre joghézag akadályozza a magánbiztosítók belépését az egészségügyi piacra. Az egészségügyi ellátás piacosítását a Nemzetközi Valutaalap szorgalmazta, Romániában azonban ez komoly társadalmi ellenállásba ütközött és 2012 elején kormányellenes tüntetések kirobbantásának ürügyéül szolgált az akkori ellenzék – a jelenleg kormányzó – Szociálliberális Szövetség számára.

forrás: manna.ro/mti

 

Ennyien olvasták: 424

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.