Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Nem nyílhat magyar konzuli iroda Marosvásárhelyen és Nagyváradon

Központ július 3, 2014 Belföld

titusNem nyílhat magyar konzuli iroda Marosvásárhelyen és Nagyváradon

Románia érdemi magyarázat nélkül elutasította Magyarország több mint egy éve benyújtott igényét, hogy Nagyváradon és Marosvásárhelyen konzuli irodát nyisson – közölte Nagy Anna külügyi szóvivő csütörtökön az MTI-vel. 

 

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője azt mondta: értetlenül állnak az elutasítás előtt, részben azért, mert a román fél semmilyen érdemi magyarázatot nem fűzött ahhoz, továbbá azért is, mert Magyarország soha nem korlátozta más ország ilyen irányú szándékát. 

Elmondása szerint a rendkívüli csalódottságot fokozza, hogy kezdetben nem ilyen hozzáállást tapasztaltak: Titus Corlăţean külügyminiszter az új magyar kormány felállása után kifejezetten pozitívan nyilatkozott a magyar-román kapcsolatok építéséről. Ahogy a szóvivő fogalmazott, bíznak abban, hogy a román külügyminiszter kezdeti pozitív hozzáállása valóban őszinte volt, és ő nem tud erről “az érthetetlen és egyébként az európai gyakorlattal is teljesen szembemenő” döntésről. 

A magyar kormány tavaly áprilisban kezdeményezte a két konzuli iroda nyitását a román kormánynál. Romániában a bukaresti nagykövetség, illetve konzulátus mellett jelenleg Csíkszeredában és Kolozsváron működik magyar főkonzulátus.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 351

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.