Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

„Nemzeti összefogással visszaszerezhető Marosvásárhely önkormányzata”

Központ június 5, 2014 Belföld

„Nemzeti összefogással visszaszerezhető Marosvásárhely önkormányzata”

Toró T. Tibor szerint a magyarság nemzeti összefogással visszaszerezheti az elvesztett marosvásárhelyi önkormányzati pozícióit. 

      

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke Marosvásárhelyen vett részt a Nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepségen, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezete tartott szerda délután a Bolyai téri unitárius templom udvarán. 

Toró T. Tibor úgy vélte, elkezdődött valami akkor, amikor a magyar Országgyűlés a Nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni évfordulót. Ez a nap ugyanis alkalmat ad arra, hogy a közösség a múltba révedés helyett a jövőjéről beszéljen. Az EMNP elnöke szerint a “frontvárosnak számító” Marosvásárhelyen az összetartozás napjának arról kell szólnia, hogy a magyarság összefogásával visszaszerezhető a város vezetése. 

Az EMNP elnöke arra utalt, hogy a közel 128 ezer lakosú, 45%-ban magyarok által lakott Marosvásárhelyen a magyarság jelöltjének 2000 óta nem sikerült megnyernie a polgármester-választást, és a 2012-es önkormányzati választásokon meghiúsult a magyar pártok közös jelöltállítása. A következő önkormányzati választásokat 2016 nyarán tartják Romániában. 

“Csak akkor sikerülhet, ha az összetartozás érzése, az együttműködés kényszere, a másik tisztelete, a közös nemzeti érdek legyőzi a szűk pártérdeket. Marosvásárhely csak úgy szerezhető vissza, hogyha azok, akik összetartoznak össze is tudnak fogni, félreteszik a szűk csoportérdeket és egységes fellépésben gondolkoznak” – jelentette ki Toró T. Tibor. 

A marosvásárhelyi rendezvényen felszólaló Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta, ezen a napon azokra kell emlékezni, akik az elmúlt 94 évben összetartották a nemzetet, óvták magyarságukat akkor is, amikor zaklatták ezért őket. Nekik köszönhető ugyanis, hogy a történelmi sorscsapásokat a nemzet túlélte, és leküzdötte.

“A veszteségeken és a nemzeti traumán túl arra a tényre kell emlékezni, hogy több mint 90 évvel a szörnyű sorscsapás, az elszenvedett megpróbáltatások hosszú sora után mégsem a nemzetellenes erők győzedelmeskedtek” – jelentette ki a főkonzul. Hozzátette, ma Magyarországon is többen vannak azok, akik megértették, hogy a magyarságot nem az önkényesen meghúzott határok jelölik ki, és akik felelősséget vállalnak a határon túli magyarokért. 

A marosvásárhelyi rendezvényen mintegy kétszázan vettek részt.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 339

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.