Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

„Nincs határon túli és határon inneni magyar ügy”

Központ július 7, 2014 Belföld

„Nincs határon túli és határon inneni magyar ügy”

Kövér László szerint nincs, és nem lehet többé határon túli és határon inneni magyar ügy. A magyar Országgyűlés elnöke Torockón a Duna Televízió Nonprofit Zrt. által létrehozott kulturális központ, a Duna-ház felavatásán mondott ünnepi beszédet. 

 

Kövér László hozzátette, a nemzet közjogi egyesítése után immár “csak egyetlen szerves magyar ügy létezik: a magyar megmaradás és gyarapodás ügye”. 

A házelnök úgy vélte, a nemzet határokon átívelő egyesítése tulajdonképpen 1992-ben, a Duna Televízió létrehozásával kezdődött. Hozzátette, 2014-ben folytatódik a magyar állam négy évvel ezelőtt megkezdett újjáépítése, a magyar nemzet megerősítése. 

“Senki jogos érdekét nem sértjük, csak a magyarok érdekét erősítjük, védjük” – fogalmazott Kövér László. Az Országgyűlés elnöke szerint olyan idők járnak, amikor Budapesttől Torockóig szükség van a magyarok akaratának és erejének az összefogására. “Nemzetünk megerősítésében a magyarságnak szüksége van az erdélyi magyar életerőre, az erdélyi magyarságnak pedig szüksége van a magyar állam és a magyar társadalom támogatására azért, hogy szülőföldjén megőrizhesse és erősíthesse a magyar jövőt” – fogalmazott Kövér László. 

Célként azt jelölte meg, hogy a 94 éve szétdarabolt nemzet “ne csupán egy apadó lelki forrásokból táplálkozó virtuális közösség”, és ne is “csak a magyar útlevéllel rendelkezők adminisztratív halmaza”,
Kövér László úgy vélte, kitartást és leleményt igénylő munka vár a magyarságra, melynek elvégzéséhez az anyagi és szellemi erőforrások jobb felhasználására lesz szükség. 

Dobos Menyhért, a Duna Televízió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Duna-ház láncszem lesz, amely összeköti az anyaországot az erdélyi szórványban élő magyar közösséggel. “A Duna Televízió most már nem az éter hullámaiban van jelen, hanem a maga fizikai valóságában is” – tette hozzá a vezérigazgató. 

A Duna Televízió egy éve vásárolt Torockó főterén egy 580 négyzetméter alapterületű műemléképületet, melyet azóta felújíttatott. A Duna-házban vendégszobákat és egy ötven fő befogadására alkalmas közösségi termet alakítottak ki, amelyben konferenciákat, előadásokat, filmvetítéseket lehet szervezni. 

Torockón vasárnap az ortodox egyház is rendezvényt tartott. Irineu gyulafehérvári érsek újraszentelte a pár tucatnyi hívet számláló gyülekezet templomát és négy méter magas keresztet avatott a Duna-házzal szemközti templomkertben.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 333

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.