Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Online is lehet előkészítő osztályba iratkozni

Központ március 27, 2013 Belföld

Online is lehet előkészítő osztályba iratkozni

Az előkészítő osztályok az elemi oktatásban maradnak, de iskolákban vagy napközikben is berendezhetik az osztálytermeket. A 2013/2014-es tanév előkészítő osztályaiba április 2-tól lehet iratkozni.

 

Remus Pricopie tanügyminiszter elfogadta a 2013/2014-es tanév beiratkozási metodológiáját. A módszertanról és további információkról az edu.ro honlapon érdemes tájékozódni.

Az előkészítő osztályokat az iskolákban és a napköziben is berendezhetik, de nem lesz különbség az oktatás módszertanában. Mindkét helyen olyan oktatók tanítanak majd, akik elvégezték az előkészítő osztályhoz szükséges kurzusokat, a bútorzat is azonos lesz.

Azokat a gyerekeket lehet a nulladik osztályba íratni, akik 2013. augusztus 31-ig betöltötték a hatodik életévüket, illetve a szülők kérésére azokat is, akik 2013. szeptember 1. és december 31. között lesznek hatévesek,  amennyiben a pszichológiai felmérésen érettnek nyilvánítják erre. Az előkészítő osztályba készülő gyerekek és szüleik, valamint az érdeklődők az április 2. utáni héten, meglátogathatják az intézményeket, hogy megismerjék a körülményeket.

A hetedik életévüket 2013. augusztus 31-ig betöltő gyerekeket kérésre első osztályba is beírathatják a szülők, azokat is, akik nem jártak előzőleg előkészítő osztályba.

Azoknak a gyerekeknek, akiket iskolaérettnek nyilvánítottak, és csak szeptember 1. és december 31.  között töltik be a hetet, a szülei kérhetik az első osztályba íratásukat.

Nem kötelező abban a körzetben iskolába járatni a gyereket, ahová lakóhely alapján tartoznak, az iratkozás első köre után maradt szabad helyek függvényében veszik majd fel a választott tanintézménybe. A szülők lefoglalhatják a helyet a körzetükben található iskolában is arra az esetre, ha a választott iskolába nem sikerül bejutniuk.

Ha többen jelentkeznek a körzeten kívülről, mint a szabad helyek száma, akkor a előny élveznek a fogyatékosok, az árvák, a gyerekotthonból érkezők, és azok, akiknek már a testvére abban az iskolában jár.

A beiratkozások két szakaszban történnek. Első ízben április 2. és 22. között (hétfőtől péntekig 8 és 20 között, szombaton 8 és 13 óra között) írathatják be gyerekeiket a szülők, a második szakaszban pedig azok jelentkezhetnek, akik az első szakasznak nem jutottak be egyetlen tanintézménybe sem.

A magániskolákba az első szakaszban, azaz április 2. és 22. között lehet jelentkezni.

A típusnyomtatványokat online is kitölthetik az edu.ro oldalra kattintva, majd a szülőknek a kéréseket a kívánt iskolába kell eljuttatni érvényesítés céljából. A beiratkozáshoz szükséges a típusnyomtatvány, a szülő/gyám személyazonossági igazolványának másolata, a gyerek születési bizonyítványa, valamint szükség szerint a pszichológiai érettségi teszt eredménye. A felméréseket április 2. és 19. között végzik el.

forrás: manna.ro/evz.ro

 

Ennyien olvasták: 420

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.