Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Otthonra lelt a Carit-San

Központ március 26, 2013 Belföld

caritsankp           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Carit-San járóbeteg rendelőintézetnek egy hete új székhelye van. Így a Bartók Béla utca 10. szám alól, a Mihai Viteazul (Klastrom) utca 42. szám alá költözött a rendelő. A létesítmény ugyanakkora területű, mint a régi székhely, ám korszerűbb, tágasabb, megfelelőbb az orvosi tevékenységek végzésére, nem mellesleg belső parkolóval ellátott épület, így a pácienseknek is könnyebben megközelíthető.

„Mivel a régi székhelyünk az Igienia Szövetkezet tulajdonába tartozó épület volt, el kellett költöznünk onnan. Néhány magyar orvos segítségével sikerült a Klastrom utcai épületet megszereznünk, és minden szempontból megfelelő rendelőintézetet hoztunk létre. Hat kabinet működik a rendelő keretén belül: nőgyógyászat, belgyógyászat, hematológia, reumatológia, munkaorvostan, bőrgyógyászat, tehát a szakma összes területe megtalálható a Carit-Sannál” – mondta el lapunknak dr. Benedek István, a rendelő igazgató főorvosa.

Hozzátette, hogy bár nem állt módjukban városközponti épületet szerezniük, az új székhelyen nagyon jó körülmények vannak, a létesítmény teljesen megfelel az igényeknek, parkolási lehetőség van az udvaron és az épület előtt is, ugyanakkor könnyebben megközelíthető a betegek számára.

           

„Továbbra is magyar nyelvű, olcsó és minőségi ellátást biztosítunk”

„Csupán néhány apró módosítást kell még elvégeznünk, így a napokban elkezdhetjük a tevékenységet. Közismert, hogy betegeink nem csak Maros megyéből érkeznek, hanem a Székelyföld különböző pontjairól, így továbbra is egyik fontos célkitűzésünk, hogy minden, a Carit-Sannál dolgozó orvos, akár a személyzet magyar nyelven is beszéljen. Feladatunknak tartjuk, hogy a magyar pácienseknek biztosítsuk az anyanyelvükön való akadálytalan kommunikációt” – vallja Benedek.

A Carit-San rendelőintézetet 1993-ban három magyar orvos – dr. Szabó Pál, dr. Monoki István és dr. Fülöp Ferenc – alapította, és székhelyük a Budai Nagy Antal utca sarkán levő Igienia Szövetkezet tulajdonába tartozó épületben kapott helyet. A Bartók Béla utcában levő épületet – ahol eddig több éven át volt a Carit-San rendelő – az akkori magyar kormány segítségével a magyar orvosoknak hozták létre, a célja pedig az volt, hogy a betegek anyanyelven fordulhassanak szakorvosokhoz. 

          

„Idővel olyan tulajdonosi társulást alakítottunk ki, amelybe sok fiatal orvost bevontunk, adott ponton majdnem 30-ra rúgott a tulajdonosok létszáma” – mesélte Benedek. Hozzátette: mivel az épületet az orvosok saját hozzájárulásuk révén építették fel, az eredeti terv az volt, hogy bár az Igiena Szövetkezet tulajdona lesz a létesítmény, a tulajdonosok szerződés értelmében tíz évig ingyen használják majd azt. Tíz év után pedig jutányos áron fogja majd eladni a szövetkezet az építtető orvosi közösségnek az ingatlant. „Sajnos nem tudtunk érdemben megegyezni a szövetkezet tulajdonosával, András Dezsővel, ennek következtében költöztünk át a Mihai Viteazul (Klastrom) utcában levő új rendelőbe, ahol továbbra is magyar nyelven zajló, elérhető árú, minőségi ellátást biztosítunk betegeinknek, kiváló szakembereink közreműködésével” – szögezte le Benedek.

Ennyien olvasták: 723

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.