Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Privatizálják a vasúti áruszállítást

Központ február 14, 2013 Belföld

Privatizálják a vasúti áruszállítást

A kormány elfogadta a román államvasutak áruszállító vállalata, a CFR Marfă privatizálási stratégiájáról szóló határozatot szerdai ülésén.

 

A Ponta-kabinet a CFR Marfă többségi részvénycsomagját akarja átengedni egy stratégiai befektetőnek. Az ajánlattevőknek 10 millió euró részvételi garanciát előzetes letétbe kell helyezniük.

Előzőleg a legfelső védelmi tanács is jóváhagyta a vasúti áruszállítás privatizálását, azzal a feltétellel, hogy a NATO és a román védelmi minisztériummal szembeni kötelezettségeket az új tulajdonos is teljesítse.

A román államvasutak különböző részlegei másfél évtizede önállósultak. Azóta a vasúti áruszállító vállalat 1,8 milliárd lejes adósságot halmozott fel, ami immár meghaladja éves forgalmát, ami 2011-ben 1,2 milliárd lejt tett ki. A cégnek jelenleg több mint kilencezer alkalmazottja van.

A bukaresti kormány a Nemzetközi Valutaalappal kötött elővigyázatossági hitelmegállapodásban vállalta, hogy a CFR Marfát is privatizálja. A kabinet legutóbb azt ígérte az IMF-nek, hogy márciusban kiírja a tendert, és május közepéig aláírja az adásvételi szerződést az új tulajdonossal. Relu Fenechiuközlekedési miniszter szerint azonban májusig legfeljebb az ajánlattevők listája lesz ismeretes, az eredményhirdetésre pedig jó esetben június 20-án kerülhet sor.

forrás: manna.ro/mti

Ennyien olvasták: 486

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.