Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Randioldal kísérletezett felhasználóival azok tudta nélkül

Központ július 30, 2014 Belföld

Randioldal kísérletezett felhasználóival azok tudta nélkül

Egymáshoz nem illő embereket boronált össze szándékosan, tesztjelleggel az OkCupid társkereső honlap, amely ezzel a Facebook után már a második közösségi platform, amelyik kendőzetlenül beszél az emberkísérletekről. „Minden internethasználó potenciális tesztalany. Így működnek a weboldalak” – a többi között erről ír az Origo szerint nem kis felháborodást kiváltó blogbejegyzésében Christian Rudder az OKCupid alapítója.

 

A legtöbb randi oldalhoz hasonlóan az OKCupid is számtalan kérdéssel bombázza új felhasználóit. A rendszer a beérkező válaszok alapján tesz javaslatot a társkeresőknek. Ettől a bevált algoritmustól tértek el a szakemberek, amikor olyan párkeresőket próbáltak összeboronálni, akik egyetlen paraméter szerint sem illettek egymáshoz. Az eredmény egészen meglepő volt. Kiderült ugyanis, hogy a párvadászok kifejezetten bíznak a rendszer értékítéletében. Képesek a legbizarabb jelölteket is halálosan komolyan venni, ha azt a randi oldal javasolja.

A OKCupid egy másik kísérletében arra kereste a választ, hogy felhasználóit vajon egy csinos fotó vagy egy megható bemutatkozás győzi-e meg jobban. Azok a fiókok, amelyeknél kizárólag egy bemutatkozó szöveget találtak a tesztalanyok, senkit nem érdekeltek. Ott viszont, ahol a bemutatkozás helyett csak egy fotó szerepelt, lényegesen több felhasználót izgatott, hogy ki lehet a rejtélyes profil mögött. Mindebből az OKCupid azt a tanulságot vonta le, hogy a társkeresőket a fotón és a szerkesztőség javaslatain kívül gyakorlatilag semmi sem érdekli.

Egy a BBC-nek nyilatkozó szakértő, Daniel Tozer szerint a botrányos eset jól példázza, hogy a közösségi oldalak mennyire könnyen elveszíthetik a felhasználók bizalmát, ha visszaélnek a személyes adatokkal. Az OKCupid ugyan utólag beavatta a tesztek alá vetett társkeresőket a kutatások eredményeibe, de a szakember úgy véli, a kísérletekre előre kellett volna engedélyt kérniük a tesztalanyoktól.

Forrás: origo.hu

Ennyien olvasták: 470

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.