Központ
2020. október 19. hétfő, Nándor

Referendum helyett román himnusz

Központ november 14, 2013 Belföld

Referendum helyett román himnusz

Maros Megye Tanácsa csütörtökön elutasította a  székelyföldi fejlesztési régió létrehozását szorgalmazó népszavazás kiírásáról szóló RMDSZ-es határozattervezetet.

 

A sürgősségileg összehívott tanácsülés Romániai himnuszával kezdődött, holott ez csak különös esetekben történik. Emellett az elmúlt tanácsülésen megígért tolmácsgép sem állt az RMDSZ-es képviselők rendelkezésére, így nem beszélhettek azok anyanyelvükön.

Maros Megye Tanácsának ülésén elsőként Kelemen Márton frakcióvezető kért szót, aki elmondta, örül, hogy végre érdemben beszélhetnek a népszavazásról, de sajnálatosnak tartja, hogy a politikai pártok nem tartották fontosnak az ügybeni párbeszédet. Az ülésen jelen voltak Maros megyei települések polgármesterei: Péter Ferenc, Szováta polgármestere, Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere, Simon István kerelőszentpáli polgármester, de Peti András alpolgármester is szót kért. Mindannyian a referendum megszervezésének fontossága mellett érveltek, és hangsúlyozták: nem etnikai szavazatokról van szó, hanem a tét az EU-s alapok lehívása, illetve Marosvásárhely régióközponttá válása.

Végül tizennégyen szavaztak igennel, egy önkormányzati képviselő tartózkodott, a többi 19 azonban nemmel szavazott, így a határozattervezet megbukott.

Mint ismeretes, az RMDSZ 55 ezer aláírást gyűjtött össze a Maros megyei polgároktól, akik a december 8-án megszervezendő népszavazást támogatják. A referendum a három székelyföldi megyét egyetlen fejlesztési régióba sorolná, Marosvásárhely régióközponttal.

Ennyien olvasták: 362

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.