Központ
2020. október 19. hétfő, Nándor

Románia nem ismeri el a krími népszavazás eredményét

Központ március 17, 2014 Belföld

Románia nem ismeri el a krími népszavazás eredményét

Törvénytelennek tekinti Románia a Krím félszigeten megrendezett népszavazást és nem ismeri el annak eredményét – jelentette be Traian Băsescu államfő vasárnap.

 

Az elnöki hivatal arra hivatkozik közleményében, hogy az ukrán alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a Krím félsziget elszakadásáról kiírt referendumot, és Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő rendeletben semmisítette meg a krími függetlenségi nyilatkozatot.

„Felkérjük az Oroszországi Föderációt, hogy Ukrajnához fűződő viszonyában tartsa be az ENSZ Alapokmányát, a nemzetközi jog elveit és a Budapesti Memorandumot. Románia támogatja Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását, valamint a válság diplomáciai rendezését” – olvasható Băsescu nyilatkozatában.

Előzőleg Titus Corlățean külügyminiszter egy televíziós interjúban jelezte, ha az Európai Unió elfogadná ezt a határmódosítási precedenst, akkor az egész térségben „felrobbannának” a határok. A román diplomácia vezetője szerint ok-okozat összefüggés áll fenn a Koszovóban és a Krím félszigeten történtek között. Ebben annak az álláspontnak a visszaigazolását látja, hogy Románia nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

A Krímben tartott vasárnapi népszavazás résztvevőinek 93 százaléka támogatta, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozzon – derült ki annak az exit poll felmérésnek az eredményéből, amelyet a Kriminform helyi hírügynökség rendelt meg, és amelyet rögtön urnazárás után tettek közé.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 279

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.