Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Személyes balesettörténetekből kampány

Központ augusztus 15, 2014 Belföld

Személyes balesettörténetekből kampány

A városi közlekedésben rejlő veszélyekre kívánja felhívni a gépkocsivezetők és a kerékpárosok figyelmét a Marosszéki Közösségi Alapítvány, és személyes balesettörténeteket várnak e-mailben e hónap 25-éig.

     

 

Gál Sándor, az alapítvány elnöke lapunknak elmondta, hogy a  MuresOnBike projekt keretében szeptember 1-je és 30-a között figyelemfelkeltő kampányt szerveznek, amelynek címe Tisztelet a közlekedésben!, és céljuk a figyelem felhívása a különböző balesettípusok veszélyére, amelyek egy kerékpárosra és egy autósra leselkedhetnek. „Úgy gondoljuk, hogy leghitelesebb módja a figyelemfelkeltésnek, ha olyan személyek osztják meg a nagyközönséggel személyes történeteiket, akik áldozatai voltak hasonló balesetnek” – mondta el. Hozzátette, hogy a történetekből magyar és román nyelvű tájékoztatófüzetet fognak kiadni.

Azt is megtudtuk, hogy a kampány ötletét a Marosvásárhelyen megnövekedett balesetek száma hívta életre, mivel a tavalyi év során 23, idén pedig az eltel csupán fél év alatt 21 olyan baleset történt, amelynek biciklivel közlekedő személy is áldozata volt. „Ezen számok tükrében úgy véljük, szükségszerű egy efféle kampány indítása. Talán ez segít abban, hogy a városi forgalomban közlekedők tudatosítsák, hogy figyelnünk és vigyáznunk kell egymásra” – állítja Gál Sándor.

Továbbá elmondta, hogy nem csak biciklisektől várják a személyes történeteket, hanem gépkocsivezetőktől is, hisz nem egyoldalúan akarják bemutatni a problémát, mert köztudott, hogy olyan kerékpárosok is szép számmal előfordulnak, akik figyelmetlenek, szabálytalanságot követnek el, vagy hiányosak a KRESZ-ismeretei.

A kerékpárost érintő tíz leggyakoribb balesettípus leírja, mit kell tennie a biciklisnek ahhoz, hogy elkerülje a balesetet. Az útmutató részletesen bemutatja a jobb kereszt, a váratlan találkozás a hirtelen nyitott autóajtóval, a halálos vörös fény, a bal kereszt, a csattanás az átjárón, a rossz irányban való közlekedéssel járó puffanás esetét, valamint két-két példát a jobbhorognak, illetve a hátulról való ütközésnek nevezett helyzetre.

A történeteket augusztus 25-ig várják a muresonbike@fcmures.org e-mail címre.

Ennyien olvasták: 568

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.