Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Színházi „Oscar-gála” Marosvásárhelyen

Központ április 24, 2014 Belföld

Színházi „Oscar-gála” Marosvásárhelyen

Tíz díjazottat, 33 jelöltet és több mint 500 bukaresti és marosvásárhelyi meghívottat várnak április 28-án a Kultúrpalotába az Uniter-díjak ünnepélyes átadására. A romániai színházi szakma Oscar-gálájának tartott eseményt ritkán szervezik Bukaresten kívül, így egyedülálló, hogy idén Marosvásárhely lehet a rangos rendezvény házigazdája.

 

A gálán számos magyar vonatkozású jelölés van, így a Tamási Áron Színház Hamlet előadását négy kategóriában – köztük a legjobb rendezésért Bocsárdi Lászlót – jelölték. A listán van a címszerepet játszó Mátray László és legjobb férfi mellékszereplőként felkerült Pálffy Tibor is. Emellett a legjobb előadás és legjobb díszlet kategóriában is jelölést kapott a sepsiszentgyörgyi darab. A legjobb díszlet díjára a marosvásárhelyi Bartha József képzőművészt terjesztették fel.

Marosvásárhelyi vonatkozásban még érdemes megemlíteni Alina Nelegát, akinek az În trafic című drámáját találták 2013 legjobb román színdarabjának. Alina Nelega, aki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház aligazgatója, az UNITER-gálán veheti át a díját.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Silviu Purcărete által rendezett Viktor, avagy a gyermekuralom című darabja négy jelölést gyűjtött be: a legjobb előadás és legjobb rendezés kategóriában, illetve Bogdán Zsoltot a legjobb férfi mellékszereplő, Albert Csillát a legjobb női mellékszereplő díjára jelölték.

A román színház eredményeit tükröző gálára 21 órai kezdettel kerül sor, melyet élő adásban közvetít a TVR1 és a Radio România Cultural, illetve online is követhetô a www.tvr.ro és a www.uniter.ro honlapokon.

 

Ennyien olvasták: 407

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.