Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Teljesítmény szerinti bérezés lenne az egészségügyben

Központ január 13, 2013 Belföld

Teljesítmény szerinti bérezés lenne az egészségügyben

Objektív és átlátható, teljesítmény szerinti bérezési rendszer kell ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók Romániában maradjanak – szögezte le Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szombati sajtótájékoztatóján. Ez motiválná a dolgozókat és vonzóvá tenné az állásokat – tette hozzá. Szerinte ha nem alakítják át törvényi szinten is a bérezési rendszert, nőni fognak a visszaélések. 

 

Nicolăescu azt mondta, ő volt az, aki előző miniszteri mandátuma idején megduplázta az orvosok és asszisztensek fizetését, és megtriplázta az első- és másodéves rezidensek bérét. Mikor távozott, 1100 lej volt egy rezidensi fizetés, most 700, ám ebben az évben nem tudnak fizetést emelni, hanem csak 2014-től, miután változtatnak a törvényen, és ily módon alapozzák meg a következő évi költségvetést. 

Nicolăescu nem kommentálta, hogy Vasile Astărăstoae, az Orvosi Kamara elnöke általános sztrjákot helyezett kilátásba, amennyiben nem nőnek a fizetések. 

Raed Arafat egészségügyi államtitkár ugyanezen a marosvásárhelyi sajtótájékoztatón azt mondta, nem tervezik a rezidensévek számának csökkentését, mert akkor nem tennének eleget az uniós standardoknak. A miniszter azt mondta, ha csökkentenék a rezidensévek számát, Románia akár kötelezettségszegési eljárással számolhatna büntetésképpen.

Forrás: mediafax, transindex.ro

 

Ennyien olvasták: 385

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.