Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Vásárhelyi román politikusok támogatják, az iskolaigazgatók elutasítják

Központ június 5, 2014 Belföld

Kötelező román himnusz az iskolákban

Vásárhelyi román politikusok támogatják, az iskolaigazgatók elutasítják

Múlt héten hallgatólagosan elfogadta a román szenátus azt a törvénytervezetet, amely kötelezővé tenné az ország himnuszának eléneklését az elemi oktatásban a tevékenység megkezdése előtt. A tervezet kezdeményezőinek egyike Alexandru Petru Frătean Maros megyei szenátor, és többek között Olimpiu Pop Sabau, PSD-s  marosvásárhelyi önkormányzati képviselő. A törvénytervezet értelmében minden nap az oktatási tevékenység megkezdése előtt, a tanintézet-vezetők felügyelete mellett kellene énekelni a himnusz rövidített változatát, és a megyei tanfelügyelőségek ellenőriznék az előírások betartását, illetve azoknak kellene meghatározniuk a himnuszéneklés elmulasztásáért az igazgatókra kiszabható büntetés mértékét is. A javaslat szerint az esetleges mulasztásért 30 ezer és 100 ezer lej közötti bírság kifizetésére kötelezhető az iskola. A törvénytervezetről még a képviselőháznak is döntenie kell.

   

Csíki Zsolt, a marosvásárhelyi Szász Albert Sportiskola igazgatója úgy véli, ez a tervezet újabb pótcselekvés, és az illetékesek legkevésbé ezzel kellene foglalkozzanak. Inkább az oktatás minőségét, a tanterv optimalizálását lenne ésszerű napirendi pontra tűzni. „A tanügyre ráférne egy jól meggondolt, stratégiai reform, amely javítaná az oktatás minőségét, és a pedagógusok helyzetén is változtathatna. Mintha a himnusz éneklésének hiánya lenne az egyetlen probléma a román tanügyben” – állítja Csíki Zsolt, aki fölösleges és komolytalan kezdeményezésnek tartja a Maros megyei szenátor javaslatát.

Tiltakozásokat fog szülni a törvény

Tamási Zsolt, a 7-es Számú Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy egyáltalán nem tartja jó ötletnek ezt a tervezetet. „Értem, hogy az illetékesek hazafias nekibuzdulásukban álltak elő a javaslattal, de fölösleges időtöltésnek tartom, rossz emlékű időszakot idéz fel bennem. Ugyanakkor meggyőződésem, ha törvénybe ültetik a himnuszéneklést, akkor ez a fajta erőltetés ellenreakciókat fog szülni, a szülők, de a tanárok tiltakozását is elképzelhetőnek látom ez esetben” – fejtette ki. Hozzátette: bár intézményvezetőként köteles a Hivatalos Közlönyben megjelent törvényeket betartani, betartatni, reméli, hogy lesz majd olyan politikai vagy akár civil konstrukció, amely megtámadja ezt a határozatot.

„Nem valószínű, hogy törvény lesz ebből”

Bálint István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója nem látja valószínűnek, hogy ebből a tervezetből törvény szülessék, így egyelőre nem aggódik a betartásáért, és a kilátásba helyezett szankciókért sem.

Román civil szervezet is tiltakozik

Az ActiveWatch román civil szervezet is tiltakozik a törvénytervezet ellen, úgy vélik, hogy a kezdeményezők eredeti elképzelésével éppen ellentétes hatást vált ki, mert a mindennapos éneklés hatására elértéktelenedik az ország himnusza.

fotó: comunismulinromania.ro

 

 

Ennyien olvasták: 382

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.