Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Végleges: két EP-képviselője lesz az RMDSZ-nek

Központ május 26, 2014 Belföld

Végleges: két EP-képviselője lesz az RMDSZ-nek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két mandátumot szerzett a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokon a Romániának járó 32-ből – közölte az MTI-vel Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, miután a romániai választási bizottság közzétette a legfrissebb, a voksok 99,99 százalékának megszámolása után kialakult részeredményeket.

 

Románia 18 ezer választókörzetéből már csak egy körzet eredményei nem kerültek be a hétfő este kiadott összesítésbe, így az eredmény véglegesnek tekinthető.

A főtitkár rámutatott: 94 százalékos feldolgozottságnál az RMDSZ-nek még megvolt a harmadik mandátuma is, de azokból a Kárpátokon túli megyékből, amelyeknek az adatait utoljára dolgozták fel, a szövetség már nem kapott szavazatokat.

Az RMDSZ az érvényes voksok 6,3 százalékát szerezte meg a vasárnapi EP-voksoláson, így az RMDSZ listáról Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselők szereznek mandátumot.

A leadott voksok 99,99 százalékának összesítése után a szavazatok 37,4 százalékát a PSD (két kisebb kormányzati partnerével közös) választási listája kapta: ez – a visszaosztás után már – 16 mandátumra elegendő.

Az év elején ellenzékbe vonult Nemzeti Liberális Párt (PNL) 15 százalékon áll (6 mandátum), a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) a megszámolt voksok 12,2 százalékát kapta (5 mandátum), míg a Traian Basescu államfő védnökségével idén alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) 6,21 százalékot szerezett (2 mandátum).

A vasárnapi voksolás egyik nagy meglepetése, hogy a függetlenként indult Mircea Diaconu színművész, a PNL-ből kilépett volt kulturális miniszter 6,81 százalékos eredménnyel szerzett mandátumot az EP-ben.

Romániának 32 helye van az új EP-ben, így egy független jelöltnek a voksok 3,125 százaléka is elég lett volna ahhoz, hogy mandátumot szerezzen.

Euroszkeptikusnak, vagy szélsőségesnek minősített párt nem jut mandátumhoz Romániában.

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 397

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.